Линта најоштрије осудио србомрзачки напад на православну цркву у селу Доње Вуковско, код Купреса

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта најоштрије осуђује србомрзачки напад на цркву Благовештења Пресвете Богородице у селу Доње Вуковско, код Купреса у Федерацији БиХ. Непознати насилници полупали су сва стакла и уништили све што је било у храму. Организаторима и извршиоцима овог вандалског чина сигурно је познато да је  црква  Благовештења Пресвете Богородице један од најстаријих православних храмова у овом дијелу БиХ и да је проглашена на национални споменик културе. Наиме, црква је саграђена 1863. године и свједочи о вишевјековном постојању српског народа на овим просторима.

Линта истиче да је сигурно један од разлога варварског напада на православну цркву  чињеница да су Срби, који су родом и поријеклом из овог краја, имали намјеру да током ове године започну њену обнову.  Ако је вандалима  циљ био да  Срби одустану од обнове своје светиње онда сигурно у томе неће успјети. Добро је познато да су се Срби на овом подручју у последњем рату само бранили и поред тога показали чојство и људскост према  хрватском становништву са подручја Бугојна које је било присиљено да напусти своја огњишта због ратних сукоба између Бошњака и Хрвата.

Линта позива надлежне органе да у што краћем року пронађу организаторе и починиоце овог србомрзачког чина и тиме покажу да поштују Устав, закон и темељне европске вриједности. У случају да надлежни органи не пронађу организаторе и починиице то ће бити јасна порука да су Срби у Федерацији БиХ и њихове светиње легитимна мета напада  екстрeмних снага с циљем да се одрекну своје вјековне земље и свог родног краја.

Информативна служба
Савеза Срба у региону

Нема коментара

Напишите коментар