АКТУЕЛНО:
за пријаву права

Линта: Не видим политичку вољу Загреба и Сарајева за добросуседске односе

Атмосфера у Хрватској уочи годишњице „Олује“ није ништа ново јер та држава прославља протеривање пола милиона Срба из Хрватске а „Олуја“ је само завршни чин тог протеривања, рекао је за РТС председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

Према речима Линте у Хрватској нема спремности да се одбаци усташтво а константно се ради на рехабилитацији НДХ.

„Атмосфера је трагична а то показују бројни примери: од певања Томсона, одлуке Савета за суочавање са прошлошћу да је усташки поздрав ‘За дом спремни’ неуставан али да може да се користи у неким ситуацијама. Величају се злочинци а кажњавају Срби док ЕУ бесрамно ћути из својих геополитичких разлога“, рекао је Линта у Јутарњем програму РТС-а.

Централно обележавање годишњице „Олује“ ове године биће у манастиру Крушедол.

„Ово је пета година како се прогон Срба обележава на највишем државном нивоу. И ове године очекујемо председника Србије Александра Вучића, српског члана председништва БиХ Милорада Додика, патријарха Иринеја. На овај начин желимо да се укажемо међународној заједници на српске жртве и двоструке стандарде где се Срби представљају као агресори а сви други као жртве“, нагласио је Линта.
Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону каже да недовољно радимо на интернационализацији питања од од положаја Срба до геноцида почињеног у НДХ.

„У Хрватској имате позната гробна места из ’90-тих која још нису ехумирана а има тела која су есхумирана а већ годинама нису идентификована“, каже Линта.

Према његовим речима важно је да наше министарство спољних послова прави шестомесечне извештаје о стању Срба и кршењу њихових права не само у Хрватској већ и другим земљама региона и да те извештаје шаљемо у релевантне међународне институције.

Миодраг Линта није желео да коментарише изјаву Колинде Грабар Китаровић о БиХ јер не зна да ли је она то изјавила или не али наглашава да хрватски званичници у свакој пшрилици понављају да је Хрватска ’90-тих водила ослободилачки рат а да су Срби били агресори.

„Исто је и у БиХ што показује стални напади на РС, опструкција институција. Не видим политичку вољу ни Загреба ни Сарајева за нормалне добросуседске односе“, рекао је Линта.

На најаву да би Хрватска могла да потражују депозите и стару девизну штедњу „Југобанке“ и других банака Линта каже да је то бесмислен захтев имајући у виду колика је вредност имовине српских фирми у Хрватској.

„Хрватска ништа није учинила да врати имовину српским фирмама од када је 2004. ступио на снагу Бечки споразум већ напротив спроводи опструкцију. Највећи део тих фирми је одузет, приватизован или постао део државне имовине“, рекао је за РТС Миодраг Линта.

Нема коментара

Напишите коментар