На иницијативу Линте одржана Седница Одбора за дијаспору и Србе у региону на тему несталих лица

На седници Одбора за дијаспору и Србе у региону, одржаној 1. августа, усвојени су закључци са 15. седнице Одбора, одржане 22. априла 2019. године и разговарало се о решавању питања несталих лица, као најсложенијем хуманитарном питању.

У наставку рада председник Одбора Миодраг Линта говорио је о решавању питања несталих лица српске националности, нагласивши да је рад на том плану последњих година у застоју, јер код званичног Загреба и Сарајева не постоји политичка воља да све жртве, без обзира на националност, буду третирана на исти начин. Он је истакао да то проистиче из снажне подршке коју Хрватска и Босна и Херцеговина добијају од западних центара моћи, у намери да се Срби представе као агресори, током ратова на територији бивше Југославије деведесетих година, а Бошњаци, Хрвати и Албанци као жртве које су тобоже водили ослободилачке ратове.

Вељко Одаловић председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, истакао је да Србија улаже максималне напоре како би то хуманитарно питање било решено у потпуности и да је до сада много урађено. Он је изнео податак да се од укупно 35.000 несталих лица, колико их је евидентирано од стране Црвеног крста, још 10.179 лица воде као нестала, од којих једну трећину чине Срби. Одаловић је нагласио да Република Србија поклања велики значај унапређењу билатералне сарадње, међутим и даље постоје одређене тешкоће у сарадњу са Хрватском и Босном и Херцеговином. Он истакао да је због тога неопходно да међународне организације остану укључена у процес решавања тог питања.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске нагласио је да је питање несталих лица не само хуманитарно питање већ и процесно-правно питање и да из тог разлога бошњачка страна опструише процес тражења несталих Срба. Он је истакао да Институт за нестала лица који је основан 2008. године не ради професионално и није му циљ да се ексхумирају и идентификују сва нестала лица без обзира на националну припадност већ је нагласак на увећавању бошњачких жртава у Сребреници.

О резултатима рада и проблемима са којима се сусрећу током решавања питања несталих лица говорили су директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић, председник Координација српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије др Душко Челић и Драган Пјевач, председник Управног одбора Координације, председница Удружења несталих породица „Суза“ Драгана Ђукић, секретар Републичке организације породица заробљених, погинулих и несталих бораца и цивила Републике Српске Исидора Граорац Штркић, Марко Грабовац, председник Одбора заробљених бораца и несталих цивила РС и члан Саветодавног одбора Института за нестала лица БиХ, председница Удружења родитеља и породица ухапшених заробљених и несталих лица Мирјана Божин и Слободанка Колџић, члан Удружења, председница Удружења породица несталих и погинулих из Западне Славоније Љуба Шућур и Јовица Продановић, члан Удружења.

Председник Одбора Миодраг Линта је на крају седнице нагласио да ће Одбор припремити предлог закључака који ће бити усвојен на наредној седници Одбора.

Седницом је председавао председник Обора Миодраг Линта, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Марјана Мараш, Владимир Ђурић, проф. др Миладин Шеварлић, Оливера Огњановић, Блажа Кнежевић, Снежана Пауновић, Горан Николић,прим.др Владо Бабић, Александар Чотрић и Бранимир Јовановић.

Скупштина Србије

Нема коментара

Напишите коментар