Линта: Неспремност Хрватске да напусти ратну политику из деведесетих година

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да саопштење Владе Хрватске у којој одбија да институције српске заједнице, посебно Српско народно вијеће и Заједничко вијеће општина, коначно морају добити статус мањинснких самоуправа, показује неспремност Хрватске да напусти ратну политику из деведесетих година.

Хрватска дугих низ година не поштује Ердутски споразум из 1995. и Писмо намјера хрватске Владе из 1997. године и на тај начин онемогућава да Срби формирају јединствену кровну организацију. Наведене српске институције су регистроване као најобичнија удружења грађана и немају статус јавно-правних лица.

Нажалост, Хрватска у свој Уставни закон из 2002. године није укључила препоруке Венецијанске комисије да се Српско народно вијеће и Заједничко вијеће општина дефинишу како кровне организације Срба у Хрватској у складу са принципима садржаним у Европској повељи о локалној самоуправи, Оквирној конвенцији за заштиту националних мањина и Препоруци 1201 Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар