Линта: Никада нећемо заборавити 39 страдалих Срба у Јежестици код Братунца

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се навршила 31 година од свирепог злочина којег су муслиманске снаге из Сребренице починиле над 39 Срба у Јежестици код Братунца, међу којима је осам жена.  Јежестица је срушена приликом напада муслиманских снага из Сребренице, које су побиле све што су стигле, непокретну имовину су попалиле а покретну имовину опљакале.

Јасно је да се радило о смишљеном пројекту чији је циљ био етничко чишћење Срба и уништавање свега што је српско у Јежестице и средњем Подрињу.  У Јежестици се поновио се злочин из времена Другог свјетског рата. Од 1942. до 1945 године убијен је 161 Србин, од којих само неколико војника из овог села, и њихова имена су уклесана на споменику заједно са именима погинулих у посљедњем рату, као знак сјећања и захвалности. Никада нећемо заборавити српске жртве у Јежестици.

Линта је нагласио да су Срби из Јежестице огорчени на међународно и правосуђе БиХ јер нико није осуђен за монструозна убиства људи из овог села, као и многих других српских села. Нико не вјерује у селективан рад правосуђа БиХ јер ниједан масовни злочин почињен над Србима у Подрињу није процесуиран.  Очигледно је да се чека да свједоци умру и да по познатој матрици саопште да је „због недостатка доказа“ поступак обустављен, умјесто да Тужилаштво прибави доказе, јер су овд‌је људи побијени код својих кућа и на својим имањима. Главни циљ правосуђа БиХ  јесте да оправдају лажни наратив да су Срби агресори и злочинци а Муслимани ослободиоци и жртве.

Линта истиче да Србија треба да води снажну политичку и дипломатску борбу у међународној заједници за истину о масовном и планском страдању нашег народа на подручју Братунца, Сребренице осталих општина средњег Подриња и широм БиХ. Један од начина наведене борбе јесте и оснивање Меморијалног центра српских жртава деведесетих година прошлог вијека. Није могуће говорити о успостави повјерења и помирењу без истине о страдању српског народа, без поштовања српских жртава и кажњавања одговорних за ратне злочине

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар