Линта: „Oлуја“ је некажњени злочин који траје 28 година који никада нећемо заборавити

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је акција “Олуја” некажњени злочин који траје 28 година који никада нећемо заборавити и који представља завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја Хрватске. У Хрватској се сваког 5. августа на државном нивоу слави прогон око 250.000 Срба са подручја Сјеверне Далмације, Лике, Баније и Кордуна а више од 2.000 српских жртава, од тога 1.200 цивила, се систематски  умањују, понижавају и омаловажавају. Српска имовина је темељно опљачкана, уништена и отета. Хрватска је држава у којој се негирају масовни ратни злочини над Србима и славе злочинци што јасно потврђује да иста живи заробљена у својој мрачној прошлости.

Дан сјећања на страдање и прогон Срба у злочиначкој акцији „Олуја“  је повод да се сви сјетимо и непријатељсских хрватско-муслиманских офанзива у којима је од 28. јуна до 10. октобра 1995. године страдало 1.644 лица а протјерано 120.000 Срба из 13 западнокрајишких општина: Гламоч, Босанско Грахово, Дрвар, Босански Петровац, Купрес, Доњи Вакуф, Јајце, Рипач, Босанска Крупа, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град и Шипово. Такође, и на овом подручју српска имовина је плански опљачкана, уништена и отета.

Линта истиче да Србија треба да покрене правну, дипломатску и политичку борбу за истину о карактеру ратова деведесетих, за истину о страдању српског народа, да се забрани прослава злочиначке акције „Олуја“, да се процесуирају одговорни за масовне злочине над Србима, да се једнако поштују све жртве и да се ријеши питање несталих лица.  Поред тога, Србија покрене дијалог са Хрватском о рјешавању отетих имовинских, стечених и других права прогнаних Срба и других оштећених грађана и накнади штету за уништену и отету имиовину. Никада нећемо заборавити некажњени злочин и никада нећемо престати говорити о српским жртвама.

У Београду, 4. август 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар