Линта: Одлука Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против Милорада Додика представља правно насиље

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да одлука Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића представља правно насиље jeр је супротна Уставу БиХ и Дејтонском споразуму. Они се терете за кривично дјело неизвршавање одлука Високог представника Кристина Шмита кога Република Српске не признаје јер није изабран по предвиђеној процедури.

Ниједан закон у БиХ, макар да га је донио Парламент, а не страни држављанин, не може поништити Устав нити може поништити уставну обавезу. Важно је да руководство Српске истраје у борби за поштовање закона и Устава без обзира на све притиске, тужбе и санкције.

Линта истиче да је посебно важно да Србија никада не остави свој народ и Републику Српску на цједилу и да настави да их још снажније подржава и помаже без обзира на јачину притисака. Поред тога, Србија треба да истраје на ставу да су санкције према легитимно изабраном руководству Републике Српске скандалозне и штетне и да ће се Србија према њима односити као да не постоје

У Београду, 12. август 2023. године.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар