Линта: Никада нећемо заборавити злочин над 56 Срба у фочанском селу Г. Јошаница прије 31 годину

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да никада нећемо заборавити свирепи злочин над 56 Срба у фочанском селу Горња Јошаница који се десио прије 31 годину, међу којима 21-а жена и троје деце. Многе жртве су ликвидиране након мучења и окрутног злостављања и одсјецањем дијелова тијела. Попаљене су куће и помоћни објекти. Муслиманске снаге извршиле су напад на десетак засеока мјесне заједнице Горња Јошаница ма Светог Николу – 19. децембра 1992. године.

Злочин је циљано и плански извршен баш на велики празник што је иначе током читавог трајања ратних сукоба била главна пракса муслиманске војске. Сви празници од Божића, Васкрса, Петровдана, Митровдана, Ђурђевдана, Видовдана па и Никољдана обиљежени су великим страдањем српског становништва у Босни и Херцеговини. За овај злочин, као и за многе друге злочине над Србима, нико није одговарао.

Линта сматра да је национална обавеза да чувамо од заборава сваку српску жртву.  Да бисмо системски његовали културу сјећања на српске жртве које су страдале током ратова деведесетих година прошлог вијека  потребно је основати Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије.

У Београду, 17. децембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар