АКТУЕЛНО:

Линта: Република Српска Крајина била израз потребе Срба да им се не понови геноцид

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да су се навршиле 32 године од оснивања Републике Српске Крајине. На Скупштини у Книну 19. децембра 1991. године проглашено је оснивање Републике Српске Крајине која је настала као израз потребе крајишких Срба да им се не понови геноцид, масовни злочини и етничко чишћење.

Фрањо Туђман је на Првом конгресу ХДЗ-а фебруара 1990. године изрекао претећу реченицу да геноцидна  НДХ није фашистичка творевина већ историјски израз хрватског народа за својом слободом. Доласком  на власт маја 1990. године усташки режим Фрање Туђмана је кренуо у обрачун са српским народом с циљем стварања етнички чисте хрватске државе и остварења плана поглавника Анте Павелића. Са подручја РСК, већег дијела западне Славоније и хрватских градова протјерано је више од 500.000 Срба а страдало је више од 10.000 Срба.

Туђманов режим је формирао паравојне формације које су током 1990. и 1991. године спроводиле терор над Србима у низу хрватских градова и мјеста и већем дијелу западне Славовије. Забиљежени су безбројни случајеви говора мржње, пријетњи, притисака, увреда,  избацивања Срба из станова, минирања преко 10.000 српских кућа и локала по хрватским градовима, протјеривање, физички напади, киндаповања,  мучења и убиства Срба.

Линта је истиче да је Република Српска Крајина доживјела катастрофу због политике двоструких стандарда западних центсра моћи и погрешне и неодговорне тадашње власти у Србији.  У злочиначким акцијама “Миљевачки плато”, “Маслениџа”, “Медачки џеп”, “Бљесак” и “Олуја” Хрватска је извршила брутално етничко чишћење српског народа са свог вјековног подручја, бруталне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима и планско пљачкање и уништавање српске имовине и инфраструктуре. Преостали Срби  у Хрватској су грађани другог реда према којима Туђманова Хрватска спроводи систематску дискриминацију и крши њихова људска права.

У Београду  19. децембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар