Линта: Нико није осуђен за злочин над српским цивилима у Груборима код Книна

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се данас навршава 26 година од ликвидације шест српских цивила у засеоку Грубори код Книна коју су починили припадници Хрватске војске али и даље нико није осуђен за овај монструозни злочин. Врховни суд је у предмету Груборе 2019. године донио антицивилизацијску и циничну одлуку којом је потврђена ослобађајућа првостепена пресуда у поновљеном поступку против оптужених Фрање Дрље и Боже Крајине, припадника Антитерористичке јединице Лучко. Потпуно је јасно да  етничко мотивисано хрватско правосуђе нема намјеру да процесуира бројне злочине који су почињени над Србима у „Олуји“, у другим злочиначким акцијама, као и у низу хрватских градова.

У двадесет и шест година од злочиначке операције „Олуја“, хрватско правосуђе је подигло свега три оптужнице за ратне злочине над 12-оро крајишких Срба у мјестима Прокљан и Мандићи, Кијани и Грубори и то против укупно седморице припадника хрватских војних и полицијских формација. Суђења су окончана са двије осуђујуће правоснажне пресуде у предметима Прокљан и Мандићи и Кијани и ослобађајућом пресудом у предмету Грубори. За злочине у Прокљану у залеђу Шибеника  (убијена два српска цивила) и Мандићима код Кистања (убијен заробљени војник РСК) осуђен је 2014. године само Божо Бачелић на 7 година затвора а остала тројица оптужених за ратни злочин су ослобођени.  За злочин у Кијанима код Грачаца осуђен је 2021. године Рајко Кричковић, Србин по националности, на 10 година затвора због убиства три српска цивила, сви чланови исте породице.

Линта истиче као срамну и скандалозну чињеницу да су пред хрватским судовима  за злочине над више од 2.000 Срба током и послије злочиначке акција „Олуја“ осуђена свега двојица припадника Хрватске војске и полиције на укупну казну од мизерних 17 година од којих је један српске националности. То јасно показује да се Хрватска није суочила на својом злочиначком прошлошћу и да даље доминира лажни мит о Домовинском рату према коме су Југославија, ЈНА и крајишки Срби агресори и злочинци и Хрвати жртве и ослободиоци. Томе је у великој допринио Хашки трибунал својим пристрасним и селективиним радом јер је потпуно подредио право политици.  Од 12 оптужница подигнутих пред Хашким трибуналом за злочине почињене током рата у Хрватској од 1991. до 1995. године само двије се баве злочинима над Србима. Међутим, хрватски генерали Готовина и Маркач су ослобођени за злочине у „Олуји“ а хрватским генералима Адемију и Норцу за злочине у „Медачком џепу“ није ни суђено у Хагу већ је њихов случај 2005. године препуштен Хрватској.

У Беоргаду, 25. август 2021. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар