Линта: Пленковић да покрене уклањање србомрзачких билборда и осуди говор мржње

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта очекује да хрватски премијер Андреј Пленковић хитно покрене уклањање србомрзачких билоборда широм Хрватске и оштро и недвосмислено осуди акцију Хрватског удружења православних бранитеља које у сарадњи са удружењима хрватских ветерана и појединим бискупима јавно расприрује мржњу и насиље и изазива страх и узнемиреност код преосталих Срба уочи предстојећег пописа становништва. Линта позива Државно тужилаштво Хрватске да подигне оптужницу против налогодаваца и починиоца постављања билоборда због кривичног дјела јавно подстицање на мржњу и насиље за које је предвиђена казна затвора до 3 године затвора.

Линта истиче да Хрватско удружење православних бранитеља преко билоборда позива Србе да се изјасне као Хрвати и вјерници непризнате Хрватске православне цркве која је постојала само у геноцидној НДХ. Један од представника Хрватског удружења православних бранитеља, извјесни Горан Мацура из Шибеника, написао је да је у Ријеци и широм Хрватске постављено 80 таквих билборда. Мацура шири бијесну мржњу, не само према Србима већ и према Српској православној цркви јер је назива инструментом великосрпске политике тврдећи да Хрватска неће бити у потпуности самостална држава док се не обнови Хрватска православна црква.  Горан Мацура је један од  изрода српског народа и средство у рукама проусташких снага чији је један од циљева потпуни  нестанак преосталих Срба кроз асимилацију или протјеривање. Отац му је из српског села Међари, а мајка из српског села Брибир, засеок Павићи а он се чак одрекао и српског имена.

Линта истиче да Хрватско удружење православних бранитеља отворено подржавају, између осталих, многобројна удружења хрватских ветерана и поједини хрватски бискупи. Освједочени сљедбеник усташке идеологије Велимир Бујанец је у својој  србомрзачкој емисији „Бујица“  угостио наведеног Горана Мацуру. Бујанец је емитовао прилог из села Јошавица код Петриње на Банији гдје је Горан Мацура заједно са архиепикопом непризнате Хрватске православне цркве Александром и сисачким бискупом Владом Кошићем био на свечаности поводом новоизграђене куће, како кажу, „хрватског бранитеља православне вјере Ђуре Плављанића“. Стара кућа Ђуре Плављанића је срушена у земљотресу а изградњу нове куће је помогла проусташка дијаспора у Аустралији.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар