Девете бојне

Линта: Oбиљежавање годишњице оснивања Девете бојне ХОС-а у Сплиту на дан оснивања НДХ доказ да је усташтво један од темеља Хрватске

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да традиционлано обиљежавање годишњице оснивања Девете бојне „Рафаел витез Бобан“ ХОС-а у Сплиту која је основана 10. априла 1991. године тј. на дан оснивања нацистичке НДХ представља један у низу доказа да је усташтво један од темеља данашње Хрватске. Девета бојна носи име по усташком генералу и једном од команданата злогласне Црне легије која је извршила страховите злочине против српског народа у Другом свјетском рату.

Девета бојна користи усташки поздрав „За дом спремни“ и има усташки грб који почиње са почетним бијелим пољем и који се налази на црним заставама јединице. Девета бојна је читаво вријеме рата била у саставу Хрватске војске као регуларна војна јединица. Ове године на обиљежавању 27. годишњице оснивања Девете бојне били су присутни високи изасланици хрватског министра одбране и сплитско-далматинског жупана што јасно говори о значају те јединице да хрватску власт.

Линта истиче да су припадници Девете бојне посебно познати јер су током рата спроводили званичну државну политику етничког чишћења Срба из Сплита уз подршку Хрватске војске, Војне полиције и државног апарата. Хосовци су наоружани до зуба проваљивали у станове Срба разбијајући врата, пријетећи станарима бацањима кроз прозор и клањима и насилно их избацивали на улицу и крали њихову имовину. Свакога ко се усудио да протествује Хосовци су брутално пребијали.

Један од најупорнијих бораца за људска права у Хрватској и предсједник Далматинског комитета за људска права из Сплита Тончи Мајић и сам је пребијен и рањен од стране Хосоваца јер се супроставио насилном избацивању Срба из њихових станова. Исти сценарио се дешавао у десетинама других хрватских градова и мјеста током 1991-1995. године. Сада Хосовци и припадници других јединица Хрватске војске живе у отетим српским становима и настављају да некажњено величају усташтво.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар