Линта: „Олуја“ је само завршни чин етничког чишћења Срба из Хрватске

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да је злочиначка акција „Олуја“ само завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја данашње Хрватске. Режим Фрање Туђмана је, уз подршку западних центара, током четири године рата протјерао преко пола милиона Срба с циљем остварења пројекта етнички чисте хрватске државе по узору на злогласну НДХ. Током четири године рата и непосредно послије њега побијено је преко 7.000 Срба.  Нажалост, у Србији се катастрофа Срба у Хрватској често своди само на злочиначке акције „Бљесак“ и „Олуја“ у којима је протјерано преко 250.000 Срба.

Линта истиче да се у Србији заборавља непобитна чињеница да су хрватске паравојне, војне и полицијске формације током 1991., 1992. и почетком 1993. године из десетина хрватских градова и са већег подручја западне Славоније, такође, протјерале преко 250.000 Срба. О томе свједочи  документ Савјета безбедности Уједињених нација од 15. маја 1993. године. Наведени документ садржи свједочење тадашњег Генералног секретара УН Бутроса Бутроса Галија пред Савјетом безбедности – да је само у Југославију и у Републику Српску Крајину протјерано 251.000 Срба, и то од 1990. до 18. марта 1993. године. Такође, треба узети у обзир да је у прве двије године рата више десетина хиљада Срба спашавало голе животе принудним одласком из хрватских градова у треће земље (европске државе и др.).

Линта наглашава да је Влада Србије 5. август прогласила за Дан сјећања на страдале и прогнане Србе. Због тога је важно да ових дана сјетимо и говоримо и о катастрафи који су доживјели Срби у Федерацији БиХ. Са тог подручја је такође протјерано преко пола милиона Срба од стране тзв. Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране и разних бошњачких и хрватских паравојних и полицијских формација. Са подручја Косова и Метохије је протјерано преко 250.000 Срба и других неалбанаца. Према подацима институција Републике Српске у БиХ је страдало преко 30.000 Срба. Према подацима Координације српских удружења несталих, убијених и погинулих лица  на Косову и Метохији је убијено више од 2.000 Срба и киндаповано преко 900 Срба.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар