Линта: Oптужнице против 22 Србина за ратни злочин представља најновији вид притиска на Србе у Хрватскоj

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта сматра да одлука загребачког Жупанијског државног тужилаштва да подигне оптужнице против 22 Србина за ратни злочин против хрватских цивила у три западнославонска села Чојлуг, Балинци и Четековац 1991. године представља најновији вид притиска на Србе у Хрватској.

Ово је још један у низу доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано јер готово ништа не чини да се процесуирају бројни злочини против српских цивила и ратних заробљеника током 1991. године у западној Славонији и широм Хрватске које су починили припадници хрватских паравојних и полицијских снага.

Линти истиче да од августа 1991. године у западној Славонији крећу незаконита хапшења, затварања, мучења и убојства Срба од стране хрватских паравојних јединица.

Систематски прогон српског становништва на подручју западне Славоније почео је крајем октобра 1991. на основу одлуке коју је донио тзв. Кризни штаб Славонске Пожеге, којом је требало да се „евакуише“ 26 села подно Папука и Псуња. Овај прогон је био први већи прогон становништва након Другог свjетског рата, који је имао и званичну наредбу.

Прогон Срба са већег подручја западне Славоније до краја 1991. године настављен је у хрватским војним акцијама Откос и Оркан. Том приликом почињени су стравични злочини над Србима и систематски су уништаване српске куће и привредни објекти.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар