Десета сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону: Студенти из региона очекују равноправан положај у матици

На сједници одржаној 22. марта 2018. године чланови Одбора разматрали су положај студената српског порекла из региона, који студирају у Србији.

Предсједник Одбора мр Иван Костић истакао је да је имајући у виду да Срби у дијелу региона и дијаспоре имају угрожена права и неадекватан положај, Одбор првенствено фокусиран на сарадњу са Србима у дијаспори и региону, као и унапређивање њиховог положаја. Тим поводом, у сарадњи са студентским клубом Правног факултета Универзитета у Београду, на сједници присуствовао је одређени број студената српског поријекла из региона, који студирају у Србији као стипендисти пројекта Владе РС Србија за Србе из региона и Задужбине Студеница. Костић је изразио наду за продубљивање сарадње Одбора са надлежним институцијама и министарствима, како би се положај Срба у региону подигао на виши ниво.

 

Линта: Жеља за сарадњом са младим људима


Миодраг Линта, замјеник предсједника Одбора, истакао је значај сарадње са студентима српског поријекла из региона, који студирају у Србији и представљају будућност нашег народа, као и да је положај дијаспоре тема од приоритетног државног значаја.

– Најтежи и најтрагичнији положај је у Хрватској и Федерацији БиХ гдје су преостали Срби грађани другог реда и њихов основни проблем је дискриминација од стране надлежних државних органа и у дијелу законодавства. Веома је тежак положај и око 200.000 Срба у Црној Гори, гдје се води једна политика потискивања српског језика, ћирилице, гдје се води једна тешка борба наших представника за очување свог националног и културног идентитета. Срби у Словенији још увијек немају статус националне мањине. Такође, Срби у Македонији имају исто бројне проблеме, прије свега у области информисања. У Албанији се више од 100 година води систематска политика албанизације нашега народа – рекао је Линта и додао да Одбор за дијаспору и Србе у региону у границама својих могућности покушава да та питања актуелизује.

– Жеља је да се успостави сарадња са младим људима који долазе из држава региона али и са студентима одавде из Србије који имају сензибилитет за ту проблематику или чији су родитељи родом и поријеклом из неке од држава региона. Важно је да се чују мишљења и приједлози и да у дијалогу са извршним органима власти дођемо до најбољих рјешења – закључио је Линта.

 

Вучковић: У Београду 10.000 студената из земаља региона


У наставку сједнице, представници студентских организација и студенти из региона изнијели су своја мишљења, сугестије и постојеће проблеме у вези са остваривањем својих права у дијаспори, као и утиске о студирању у Србији.

Немања Вучковић из студентског клуба Правног факултета рекао је да је један од мотива за овај скуп био да се упореди положај студената из региона у правном и формалном смислу и да се упореди са домаћим држављанима.

– Други мотив је осјећај националног поноса и бриге за наше сународнике. Жељели смо да им пренесемо подршку институција, подршку државе Републике Србије да се осјете као да су у својој матици – рекао је Вучковић и додао да студенти из Републике Српске, Црне Горе и Хрватске имају скоро идентичан положај као и студенти из Србије, док је положај студената који долазе из Румуније, Мађарске и Македоније неповољнији, али се ради на томе да се и ове категорије изједначе са домаћим студентима.

Према ријечима Вучковића, процјене су да на Београдском универзитету студира скоро 20% или око 10.000 студената из региона.

На самој сједници могло се уочити да је необавијештеност студената један од проблема. Наиме, неки студенти из Републике Српске нису били упућени да имају право на здравствено осигурање у Србији на начин да им се трошкови лијечења у Србији накнадно рефундирају у Републици Српској.

Закључак који се наметнуо на овом састанку је да су овакви сусрети неопходни и да би скоро сва министарства требало да се једном годишње састају са нашим студентима и упознају се са њиховим проблемима. Студенти из региона се надају да ће њихов положај бити изједначен са домаћим и да ће државне институције показати већу бригу према тим студентима.

Нема коментара

Напишите коментар