Линта разочаран због тога што је Управа за управне послове МУП-а одбила да подржи његов амандман да се ријеши проблем више од 5000 Срба поријеклом из Хрватске

Предсједник Савеза Срба из региона  и народни посланик Миодраг Линта изражава разочарање због тога што Управа за управне послове Министарства унутрашњих послова није показала разумијевање да се пронађе рјешење за више oд пет хиљада Срба, поријеклом из Хрватске, који због погрешно уписаног држављанства, не могу да остваре право на хрватско држављанство. За поменути амандман гласало је свега 5 народних посланика тј. Линта и још четворо његових колега и колегиница.

Надлежни у Управи за управне послове су одбили сваку могућност да подрже амандман Миодрага Линте, који је он поднио на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о држављанству. Због тога приликом гласања у Скупштини које је одржано у четвртак, 22. марта није усвојен његов амандман којим би се омогућило дa горе наведени грађани задржe држављанство Србије, и истовремено да добију хрватско држављанство.

Линта је истакао да ће и даље наставити да се бори заједно са Удружењем за заштити уставности и законитости да се ријеши наведени проблем више од пет хиљада Срба, поријеклом из Хрватске. Циљ борбе јесте да се створи законска могућност да наведени грађани  могу надлежном органу у Србији поднијети захтјев да добију рјешење о исправци погрешно уписаног држављанства приликом рођења.

Понижавајуће је да Срби, чија су оба родитеља хрватски држављани, морају приликом сваког доласка у Хрватску да се пријаве у полицијску станицу, као и одјаве приликом одласка из Хрватске као да су осуђеници. Поред тога, имају проблеме око остваривања права на своју имовину и не могу у року од шест мјесеци да бораве у Хрватској више од три мјесеца.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар