Линта поздравља договор министара правде Србије и Хрватске да се формирају заједничке комисије у вези ратних злочина и спискова

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравља договор министара правде Србије и Хрватске Неле Кубуровић и Дражена Бошњаковића у Београду да се формирају двије заједничке комисије чији ће чланови радити на рјешавању проблема процесуирања ратних злочина као и размјене спискова оптужених и осуђених за ратне злочине.

Веома је важно да се између представника два министарства успостави отворен и стални дијалог на партнерској основи с циљем да се рјешавају бројна отворена питања у области правосуђа. Један од циљева дијалога треба да буде да свако ко је почино злочин мора да одговара и да се суђења против починилаца ратних злочина ускладе међународним правним стандардима

Линта истиче да међу отвореним питањима у области правосуђа јесте важно питање бројних нерасветљених убистава Срба током 1991 и 1992. године у низу хрватских градова и мјеста, као и током и послије хрватских војно-полицијских акција у западној Славонији, Сјеверној Далмацији, Лици, Кордуну и Банији.

Такође, међу отвореним питањима јесу и стална хапшења Срба на основу међународних потјерница на захтјев Хрватске, као и монтирани процеси против Срба на основу лажних свједока и без материјалних доказа (десеторица Срба из Трпиње осуђена су на 139 година затвора, суђења капетану Драгану и генералу Ђукићу и др.). Поред тога, хрватско правосуђе злоупотребљава институт незастарјевања кривичног гоњења за ратне злочине и отвара истраге против Срба којима се не зна броја, константно подиже нове оптужнице и доноси нове пресуде.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар