АКТУЕЛНО:

Линта осудио напад на родитеље српске дјеце у Сарајеву као злочин из мржње

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује злочин из мржње групе бошњачких шовиниста који су напали бакљама и ножевима родитеље српске дјеце из ФК Звездара и позива надлежне органе у Сарајеву да санкционишу организаторе и починиоце у складу са законом. Једини разлог напада јесте чињеница да су у питању српска дјеца и њихови родитељи који су дошли из Београда на фудбалски турнир у Сарајево.

Наведени напад је резултат систематске антисрпске атмосфере коју у континуитету креирају бошњачки политичари који готово свакодневно понављају најбезочније лажи да су Србија и Срби извршили агресију на БиХ, да је Сарајево било под опсадом, да су Срби починили геноцид над Бошњацима а да је Србија била саучесник. Да се овако нешто слично десило у Београду то би до сада била насловна вијест свјетских медија и већ би се са осудама огласили представници разних амбасада и међународних организација.

Наведени напад на родитеље српске дјеце и бројне друге чињенице потврђују да Сарајево није отворен и толерантан град за Србе. Многи знаменити Срби су протјерани из назива сарајевских улица, а умјесто њих стоје имена познатих муслиманских фашиста и злочинаца. У Сарајеву су постављене србомрзачке табле на згради Градског вијећа и на другим мјестима на којима пише да су Срби „агресори и злочинци“. Ученике основних и средњих школа у Кантону Сарајеву, али и у другим кантонима, од малена уче да мрзе Србе  jeр изучавају на часовима бруталне измишљотине о српској агресији, опсади Сарајева и геноциду у Сребреници. С друге стране, ученици у Кантону Сарајеву не изучавају чињенице о масовном страдању и протјеривању Срба из главног града БиХ.

Линта истиче да је нападу на родитеље српске дјеце претходио трагичан инцидент када је група осмогодишњака из Сплита скандирала србомрзачку поруку „Убиј Србина“ за вријеме утакмице против српских вршњака. То јасно показује да родитељи и локална и шира заједница васпитају и образују дјецу у мржњи према Србима. У Хрватској не постоји воља и жеља за суочавање са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу.

У Београду, 15. јануар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар