Линта: Три деценије од некажњеног злочина над 305 Срба у Скеланима и околним селима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се навршило 30 година од страдања 305 српских цивила и војника из Скелана и околних села код Сребренице међу којима је и њих 69 који су убијени на данашњи дан 1993. године. Од 305 убијених Срба скоро двије трећине су били цивили односно жене, дјеца и старци. Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених Срба половина није преживјела мучења у сребреничким логорима.

У јутарњим часовима 16. јануара 1993. године почео је напад муслиманских снага на Скелане и околна села. Намјера им је била да изврше етничко чишћење и да затру трагове српског постојања на овом подручју. Муслимански војници су највећи број српских цивила убили из стрељачког оружја и снајпера испред самог моста преко Дрине и на њему приликом покушаја Срба да сачувају голе животе одласком у Србију.

Линта истиче да је прошло је 30 година а правосуђе БиХ још увијек није процесуирало налогодавце и починице монструозних убистава Срба у Скеланима, околним селима, као и на подручју средњег Подриња. Такође, не постоји ни пресуда за злостављање и брутално мучење заробљених српских војника и цивила у сребреничким логорима. Линта поново позива Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене кривични поступак за убијене српске цивиле и војнике из Скелана и околних села код Сребренице. Посебно је важно да никада не смијемо заборавити српска страдања у средњем Подрињу.

Линта сматра да Србија треба да покрене снажну политичку и правну борбу за истину у међународној заједници о карактеру рата у БиХ и страдању српског народа деведесетих година прошлог вијека. Српски народ су доживио масовне и планске злочине на многим мјестима широм БиХ као и етничко чишћење са подручја Федерације БиХ. Срби не могу да очекују правду од правосуђа БиХ које није независно већ је селективно и у функцији бошњачке политике чији је стратешки циљ укидање Републике Српске и стварање муслиманске БиХ.

 

У Београду 16. јануар 2023. године

 

Информативна служба

Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар