Линта: У Башкој Води код Сплита славе уз кољачку пјесму „Јасеновац и Градишка Стара“

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да велики број чињеница потврђује истину да се у Хрватској велича геноцид над Србима у НДХ.  Једна од тих чињеница јесте да се у ресторану чији је власник ХДЗ у општини Башка Вода, недалеко од Сплита, славило уз кољачку пјесму „Јасеновац и Градишка Стара“. Наведена пјесма, која слави усташко клање Срба у Независној Држави Хрватској,  изазвала je одушевљење присутних гостију од којих су неки запјевали, а неки су заплесали.

Посебно је важно нагласити да се ресторан налази у згради чији је власник општина Башка Вода, а начелник је већ 30 година ХДЗ-овац  Јоско Рошчић. Поменути начелник се још хвали како, између осталог, пјева и србомрзачку пјесму „Бојна Чавоглаве“ која почиње са усташким поздравом „За дом спремни“. Руководство Хрватске демократске заједнице на челу са Андрејом Пленковићем неће смјенити свог истакнутог члана Јоска Рошчића јер дијели његове вриједносне ставове. У Хрватској је потпуно нормално да се некажњено вријеђају и пљувају српске жртве геноцида, потомци жртава и читав српски народ.

Линта истиче да нико неће сносити одговорност за почињени злочин из мржње како је то дефинисано у Кривичном закону из разлога јер се у Хрватској усташки злочинци сматрају борцима за слободу а НДХ правом државом хрватског народа.   Већина хрватске политичке и интелектуалне елите и народа сматрају да НДХ није починила геноцид над српским народом. У Хрватској се слободно користе усташки поздрав „За дом српемни“, усташки грб, усташка порука „Убиј Србина“, пјевају усташке и србомрзачке пјесме и спроводи радикална ревизија историје.

Линта сматра да Србија треба коначно да покрене организовану и систематску правну и политичку борбу за међународно признање геноцида над нашим народом у НДХ. То значи, између осталог, да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ и оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ на подручју Новог Београда или Земуна. Србија има обавезу да тражи да државе потписнице Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида и међународне организације у својим парламентима донесу резолуције којима се масовно и смишљено  истребљење Срба од стране усташког режима у НДХ признаје као геноцид.

У Београду, 15. јaнуар 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар