Линта осудио срамну одлуку изасланика Предсједника Србије Верана Матића да клекне у Овчари и учествује у шетњи у Вуковару

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта осуђује скандалозну и срамну одлуку изасланика Предсједника Србије Верана Матића да положи вијенце испред спомен-обиљежја на Овчари и на меморијалном гробљу у Вуковару, а посебно да клекне у Овчари  и да учествује у шетњи („колона сјећања“)од зграде болнице до меморијалног гробља. Веран Матић је на овај начин послао понижавајућу  и провокативну  поруку да подржава  политику званичног Загреба да су Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили агресију, а да је Хрватска тобоже водила ослободилачки, одбрамбени и праведан рат. Веран Матић би морао знати, када помиње рјешавање питања несталих, да у Хрватској постоји на десетине познатих гробних мјеста гдје се налазе посмртни остаци више од 150 Срба чија тијела нису ексхумирана искључиво због опструкције хрватске власти. Линта осуђује и скандалозну одлуку потпредсједника Владе Хрватске из реда Срба Бориса Милошевића да учествује у шетњи.

Линта истиче да је током љета и јесени 1991. године у Вуковару, прије почетка ратних сукоба, убијено или нестало више од 120 Срба. Само у периоду од 1. до 18. новембра 1991. године хрватскe паравојне формације су масакрирале 52 српска цивила.  Веран Матић би морао знати да Хрватска одбија сваку помисао да  подигне спомен-обиљежје српским цивилним жртвама и да казни све одговорне припаднике хрватских паравојних формација који су наредили и починили свирепе  ратне злочине над невиним Србима 1991. године. Такође, Веран Матић би морао знати да Хрватска  признаје само хрватске жртве док се српске жртве негирају и прећуткују да се не би довела у питање лажна и бесмислена теза да су рат у Вуковару тобоже започели Срби и ЈНА. У Заводу за судску медицину у Загребу се налазе посмртни остаци око 900 ексхумираних тијела чију идентификацију опструише хрватска страна само из разлога јер више од  500 тијела су страдали Срби.

Извор фотографије: PIXSELL

Линта наводи да су Срби у Вуковару грађани другог реда за које не важе Устав и закони. Веран Матић би морао знати  да Срби у Вуковару  трпе организовано физичко насиље у последњих неколико година иза кога стоји градоначелник Иван Пенава, да се оптужују за агресију, провокације, протјеривање српског језика и ћирилице и да имају озбиљне проблеме у остваривању свакодневних људских права. Јасно је да се на овај начин Србима у Вуковару шаље непријатељска порука да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују. Сратешки циљ Хрватске јесте да се на попису становништва 2021. године број Срба у Вуковару смањи испод 33 %  у укупном становништву и да за њих више не важе одредбе о званичној употреби српског језика и ћирилице.

Линта подсјећа да су на данашњи дан прије 29 година јединице Југословенске народне армије ослободиле Вуковар од хрватских паравојних формација  које је основао усташки режим Фрање Туђмана с циљем стварања етнички чисте хрватске државе. ЈНА је, као једина легална оружана снага у СФРЈ, покренула војну операцију с циљем да деблокира вуковарску касарну и заштити угрожено српско становништво. Старјешине и војници ЈНА заслужују признање и поштовање  јер су успјешно извршили постављени задатак. Нa данашњи дан треба да се са поносом сјетимо погинулих бораца који су дали највећу жртву за ослобађање Вуковара.

У Београду  18. новембар 2020. године

Информативна служба

                                                                                                                    Савеза Срба из региона

 

Коментари
  • Vukovar je nekada bio multietnički grad u kojem su složno živeli Srbi i Hrvati. Da je tačna tvrdnja hrvatske zvanične vlasti „da je to sve davno isplanirano kako bi se stvorila Velika Srbija“ ne znam zašto bi bio izabran Vukovar za sve to. Koliko znam, Vukovar je nekoliko meseci bio u opsadi i da je JNA htela, mogla je za dva dana da završi posao. Ako je postojao neki plan, zašto se onda odustalo? Očito, plan je bio nekii drugi. A povodom ovog Matićevog poklonjenja, imam dobro prijatelja u Zagrebu. Kad je uspostavljen telefonski saobraćaj između Srbije i Hrvatske, nazovem ga i u kratkom razogovoru razmenimo dve rečenice: Kada bi smo se sreli, pričao bih ti o stradanju Hrvata u Vukovaru! Da, kada bi smo se sreli i ja bih tebi pričao o stradanju Srba u Vukovaru. Bez obzira na karakter rata, svaki zločin nad civilima je ratni zločin i mora da se sankcioniše. I sve žrtve ratnih zločina moraju da imaju isti status. U Vukovaru su stradali oni koji su tu živeli vekovima bez obzira na nacionalnost. Bili su državljani Hrvatske.

    четвртак, 19. новембар 2020.

Напишите коментар