Линта: Почињен злочин из мржње у српском селу Морполача код Бенковца

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта истиче да су усташке снаге починиле још један злочин из мржње у српском селу Морполача код Бенковца у Далмацији. На табли на улазу у село из правца Шибеника написана је усташка порука „Убиј Србина“ а на зиду демолиране сеоске задруге још једном је написано „Убиј Србина“ и исписан је познати усташки симбол „У“ и порука „Хрватски Вуковар“.  Наведени графити представљају директан позив на обрачун са малобројним Србима у Морполачи и околним српским селима за вријеме док се скоро читав свијет налази у ванредном стању због корона вируса. Усташке снаге користе и новонастале околности да јасно ставе до знања преосталим Србима у Морполачи и широм Хрватске  да им је крајње вријеме да се иселе или асимилују или ће услиједити физички обрачуни. Линта тражи да хрватска власт јавно осуди наведени брутални говор мржње а пронаће налогодавце и починоце овог нацифашистичког чина. Нажалост, готово је сигурно да власт неће ништа учинити као и у многим другим сличним случајевима.

Линта подсјећа да је прије скоро четири године тачније 1. августа 2016. насилно прекинуто одржавање Другог Сабора Морполачана јер су хрватски ветерани провокативно дошли на скуп, запалили српску заставу, попели се на бину и преко микрофона викали да је Хрватска до Земуна. Хрватски ветерани су спречили масовни долазак пријатеља, познаника и рођака из околних српских села на скуп. Око 300 окупљених Морполачана, од којих пола дјеце, је било у страху јер им је била угрожена лична безбедност. Хрватска полиција није спречила дивљање хрватских ветерана чиме је послала јасну поруку да је темељ Хрватске злогласна НДХ и усташтво. Такође, Линта подсјећа да  су усташке снаге спријечиле да се  слиједеће 2017. године одржи Трећи сабор Морполачана поводом обиљежавања сеоске славе Светог Василија. Наиме, два ветеранска удружења су преко локалног медија „Задарски лист“ 10-так дана ширили бијесну мржњу према Србима. Због тога је био оправдан страх Срба да би, у случају одржавања скупа,  могло доћи до трагичних посљедица.

У селу Морполача, које се налази код Бенковца, по попису становништва 1991. године живјело је 407 становника, од чега 389 Срба или више од 95 %.  По попису становништва 2011. године у селу живи свега 49 Срба старијег животног узраста.  Важно је нагласати да су малобројни српски повратници и некадашњи становници села Морполача 2015. Године, уочи Светог Илије, на сеоско гробље поставили крст висок 6,5 метара по чему је ово село јединствено на крајишком подручју.

У Београду  1. април 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар