Линта: Подршка одлуци представника Срба са сјевера Косова и Метохије да напусте приштинске институције

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта даје апсолутну подршку одлуци представника Срба са сјевера Косова и Метохије да напусте привремене институције самоуправе у Приштини. Наведена одлука је посљедица безакоња и константног насиља и терора који Срби трпе у јужној српској покрајини а повод је апсурдна и једнострана одлука приштинских власти да насилно пререгиструју таблице Срба.

Захтјеви представника Срба да се поштује међународно право и потписани споразуми у Бриселу су минимални и потпуно оправдани.  То, између осталог, значи да приштинска власт коначно формира Заједницу српских општина и одустане од насилне промјене таблица. У том случају би дошло да смиривања ситуације и до обнове дијалога с циљем проналажења рјешења које би било прихватљиво за обје стране иако договор о Косову и Метохији није ни на видику.

Линта истиче да привремене приштинске институције на челу са Аљбином Куртијем воде у континуитету неразумну и опасну политику мржње чији је циљ застрашивање, подизање тензија, изазивање сукоба и протјеривање Срба са Косова и Метохије. Србија се суочава са огромним изазовима и притисцима од западних центара моћи да призна лажну државу Косово и њено чланство у Уједињеним нацијама што је апсолутно неприхватљиво.

Српско руководство треба да настави политичку и дипломатску борбу за очување мира и стабилности у региону, за одбрану међународног права и спровођење потписаних споразума, као и да настави  да снажно и чврсто брине о нашем народу на Косову у сваком тренутку. Такође, веома је важно да се у овој посебно тешкој ситуацији за Србију и Србе оставе по страни све политичке подјеле и да се постигне јединство о најважнијем државном и националном питању.

У Београду 6. новембар 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар