Линта подржава да нова школа у Бусијама носи назив Сава Мркаљ

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта присуствовао је отварању нове школе у насељу Бусије  заједно са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем, Градским секретаром за образовање и дечју заштиту Славком Гаком, предсједником oпштине Земун Дејаном Матићем и државним секретаром Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Душаном Кићовићем. Школу је освештао владика сремски Василије са свештеницима а земљиште за школу је уступила Српска православна црква. Школа ће радити као издвојено одељење ОШ „Бранко Радичевић” из Батајнице. Ради се о модерном објекту који се простире  на око 2.000 квадрата и има сопствени систем централног грејања, седам учионица опште намјене, библиотеку, учионицу за продужени боравак, кабинете за информатику, зборницу, кухињу, трпезарију, фискултурну салу и друге просторије.

Линта је подсјетио да су му се јула прошле године обратиле више од 100 породица из избјегличког насеља Бусије са молбом да се коначно ријеши питање изградње школе. Грађани Бусија били су огорчени због лажних обећања да ће школа почети са радом прво 1. септембра 2018. године па 1. септембра 2019. године  и питали су се каква је то борба државе против бијеле куге када насеље са преко 500 дјеце нема још увијек школу. Поводом наведеног проблема Линта се почетком августа прошле године обратио писмом Предсједнику Вучићу који је показао велико разумијевање и дао пуну подршку да се што прије заврши изградња школе и да почне с радом. Влада Србије је донијела одлуку да се обезбеде потребна средства за завршетак школе, као и да се ријеше имовинско-правна питања на нивоу Града Београда. Линта се захваљује свима који су помогли изградњу школе, као и мајкама из насеља Бусије које су током јесени прошле године у више наврата организовале акције чишћења будуће школе с циљем да се што прије створе услови за наставак завршних радова.

Линта снажно подржава иницијативу грађана насеља Бусије да новоизграђена школа нови назив Основна школа „Сава Мркаљ“ по првом реформатору српске ћирилице и језика, филологу, филозофу, учитељу и једном од најпросвјећених Срба у првој половини 19. вијека.  Важно је нагласити да становници овог београдског насеља дијеле заједничко крајишко поријекло са овим знаменитим Србином. Сава Мркаљ је рођен је 1783. године у Сјеничаку на Кордуну на подручју Војне крајине а умро је у Бечу 1833. године. Залагао за реформу тадашњег застарјелог и у народу неразумљивог правописа и за  правило „пиши како говориш. Тадашњу старословенску ћирилицу, која је имала више од 40 слова, свео је на 29, од којих су 24 у употреби и у данашњој српској азбуци.

У Београду  1. септембар 2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар