Линта: Поносни на Рајка Вукадиновића који је страдао бранећи Плитвичка језера

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се прије 32 годинe на Плитвичким језерима десио први оружани сукоб између хрватских специјалаца и припадника милиције САО Крајине, у јавности познат као „крвави Ускрс“.

У оружаном сукобу 31. марта 1991. године погинуо је припадник милиције САО Крајине Рајко Вукадиновић (32) који је са својим саборцима бранио подручје Коренице и Плитвичких језера од намјере припадника хрватске специјалне полиције да насилним путем успоставе власт.

Током наведене  акције хрватска полиција  је заробила 17 Срба који су мјесецима свирепо мучени све до њихове размјене у августу исте године. Даљу ескалацију сукоба у том тренутку  спречила је ЈНА, која се поставила као тампон зона.

Рајко Вукадиновић је био прва жртва агресије проусташког режима Фрање Туђмана на српски народ на подручју Крајине. Због тога треба да будемо поносни на Рајка Вукадиновића и све наше борце који су се борили за слободу свог народа.

Линта истиче да је агресивна акција хрватских специјалаца на Плитвичка језера  један у низу доказа да Туђманов режим није имао политичку вољу да започне суштиснки дијалог са Србима и истински поштује његова уставна, национална, политичких и културна права.

Туђманов режим се одлучио за ратну опцију с циљем стварања етнички чисте хрватске државе по узору на НДХ.   То је, између осталог, потврдио Фрањо Туђман својим србомрзачким изјавама да рата не би било да га Хрватска није жељела и да је НДХ била израз тежњи хрватског народа за властитом државом.

Поред тога, први Туђманов министар полиције Јосип Бољковац, у својој  књизи  „Истина мора изаћи ван“, написао је да је рат у Хрватској почео нападом на Србе, мислећи, између осталог, на оружане сукобе  на Плитвицама 31. марта 1991. и у Борову Селу 2. маја 1991. године.

У Београду, 31. март 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар