АКТУЕЛНО:

Линта: Србија да упути протест Хрватској због прогона Србина Војислава Бузаковића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива министра спољних послова Ивицу Дачића да упути најоштрији протест Хрватској због прогона српског борца Војислава Бузаковића. Војислав Бузаковић, родом из Петроваца код Вуковара, је 31. марта изручен из Ирске у Хрватску по хрватској потјерници јер је наводно починио ратни злочин против цивила у свом родном мјесту.

Србија треба да захтјева од Хрватске да коначно престане са понижавањем и прогоном бивших припадника оружаних снага СФРЈ и Војске и полиције Републике Српске Крајине који су се часно и храбро борили за свој народ и државу. Поред тога, Србија треба коначно да почне пружати стручну, правну и финансијску помоћ српским борцима које прогони хрватско правосуђе.

Све чињенице јасно говоре да је хрватско правосуђе у функцији хрватске државне политике и да има селективан приступ у процесуирању ратних злочина.  Циљеви монтираних судских поступака против српских бораца  јесу застрашивање, одвараћање од одласка у свој завичај  и оправдање лажног мита о Домовинском рату према коме су Срби агресори и злочинци а Хрвати ослободиоци и жртве.

То, између осталог, потврђују подаци удружења „Веритас“ да је на основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада ухапшено 185 Срба. Поред тога, у хрватским затворима се због наводних ратних злочина налази 29 српских бораца, од којих је 16 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуде.

У Београду, 02. април 2023. године

                                                                             Информативна служба

    Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар