Линта: Молба МУП-у да Јово Орловић добије српско држављанство након 28 година

Управи за управне послове
Поштовани,

Обратио ми се Јово Орловић из села Речка код Неготина. Јово нема српско држављанство, односно не посједује ниједан лични документ. Рођен је у Книну 16. 12. 1991. године од оца Миланка Орловића рођеног 23. јануара 1956. у Плочама и мајком Мирјаном Орловић рођеном 11. марта 1963. у Плочама, дјевојачко Брцанија.

Проблем је што у родном листу не пише Јовино име, и име оца, него само да је Мирјана Орловић родила мушко дијете. Сада Матични уред у Книну не жели да изда тако непотпун Родни лист, а службеници у Полицији у Неготину не могу да покрену поступак примања у књигу држављана без родног листа.

Јово је са породицом прогнан у Олуји, али није добио ни прогнаничку легитимацију. Његов отац, двије сестре и брат имају српско држављанство а мајка ће у наредном периоду да поднесе такође захтјев јер је добила свој Родни лист. Остаје само Јово, без личних докумената.

Јово Орловић је завршио и основну и средњу школу у Ваљеву. Узоран је грађанин. До сада је радио у надници и желио би да се запосли али не може без личне карте. У наредном периоду када одлучи да оснује породицу неће моћи да ступи у брак без личних докумената.

Због тога Вас желим замолити да помогнете и пронађете начин да Јово Орловић добије српско држављанство и коначно ријеши свој статус у Србији након 28 година. Процедура рјешавања проблема у Хрватској је компликована и потребна су значајна средства која породица нема.
Вјерујем да ћете предузети потребне мјере да се ријеши наведени проблем Јове Орловића.

Очекујем Ваш одговор.
С поштовањем,

У Београду, 14. март 2023. године

Предсједник Савеза Срба из региона
и народни посланик
Миодраг Линта

Напомена:

Управа за управне послове МУП-а је послала одговор у коме није показала разумијевање за случај Јове Орловића. Упутила га је да у поступку пред надлежним органом у Хрватској изврши допуну уписа у матичну књигу рођених недостајућим подацима. Управа за управне послове није узела у обзир чињеницу, која је наведена у писму, да је процедура рјешавања проблема у Хрватској  компликована и да су потребна значајна средства која породица нема.

 

 

Нема коментара

Напишите коментар