Линта тражи да Град Ниш омогући да 27 прогнаничких породица добије право откупа станова

Поштована госпођо Сотировски,

Желим да Вас подсјетим да је августа 2021. године 75 прогнаничких породица добило кључеве станова у насељу Бранко Бјеговић у Нишу. Од тога броја 60 породица има право откупа станова по закону о избјеглицама а 15 породица су у систему социјалног становања у заштићеним условима. Нажалост, комисија Града Ниша је донијела одлуку да 27 прогнаничких породица нема право на откуп станова. Сматрам да је наведена одлука дубоко неправедна и није у функцији остварења трајне интеграције. Прогнаничке породице су оправдано огорчене и разочаране и осјећају се дискриминисано.

У претходном периоду обратила ми се за помоћ већина од 27 наведених породица. Из разговора сам сазнао да је већини породица одбијен захтјев за откуп стана из разлога јер су имали мале рачуне за струју односно нису се одмах, након добијања кључева, уселили у станове. Разлози су унапред плаћена кирија више мјесеци код власника станова гдје су подстанари, страх од великих рачуна јер се за вријеме закупа наплаћује, без икаквог оправдања, индустријска струја која је три пута скупља од гаранотване цијене струје коју плаћају остали грађани, као и отклањање бројних недостатка у становима. Мањем дијелу породица које су се одмах уселиле у станове је одбијен захтјев за откуп јер нису плаћали рачуне за струју која је, као што сам навео, три пута скупља од гарантоване цијене. Такође, двије породице су одбијене јер наводно не испуњавају све услове по закону о избјеглицама.

Свих 27 прогнаничких породица којима је одбијен захтјев за откуп станова је поднијело жалбу. Првостепена комисија је прошле недјеље донијела одлуку да одбије све жалбе. Према процедури Градско вијеће, као другостепени орган, треба да донесе коначно рјешење.

Желим да Вас замолим, као Градоначелницу и по функцији предсједницу Градског вијећа, да узмете у обзир горе наведене чињенице и покажете разумијевање. То значи да Градско вијеће на једној од наредних сједница донесе праведну одлуку да наведене прогнаничке породице имају право на откуп станова и да се након три деценије живота као подстанари коначно трајно интегришу у локалну заједницу.

С поштовањем,

У Београд, 30. март 2023. године

Предсједник Савеза Срба из региона
и народни посланик
Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар