Линта: Скрнављење православних храмова у Стоцу и другим мјестима у ФБиХ изазива страх код Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује скрнављење Саборног храма Вазнесења Господњег у Стоцу и позива надлежне полицијске и правосудне органе у Федерацији БиХ  да у најкраћем року ријеше овај случај. Међутим, минималне су шансе да одговорни буду приведени правди и адекватно кажњени узимајући у озбир чињеницу да се то није десило у претходним случајевима.

Линта истиче да наведени вандалски чин јесте један у низу напада на православне храмове у Федерацији БиХ. На примјер, храм Вазнесења Господњег у селу Липа код Бихаћа оскрнављен је три пута, а Саборни храм Свете Тројице у Мостару је опљачкан чак 10 пута током прошле године. Потпуно је јасно да чести напади на православне храмове у Федерацији БиХ имају за циљ да код малобројних Срба изазову додатни страх, неизвјесност и узнемиреност и да им се пошаље злокобна порука да за њих нема живота на својим огњиштима.

Линта aпелује представнике међународне заједнице у Босни и Херцеговини да јасно осуде наведене изливе нетрпељивости и заштите православне храмове и малобројне Србе у Федерацији БиХ. Трагична је чињеница да се пред очима међународних званичника некажњено скрнави и оштећује вјерска и културна баштина српског народа и шаљу поруке мржње Србима у Федерацији БиХ.

У Београду  28. март 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар