Линта: Одлука Милановића да одликује бригаду ХВО из Дервенте је наставак пљувања српских жртава

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да скандалозна али очекивана одлука хрватског предсједника Зорана Милановића да у Дервенти учествује на прослави оснивања злогласне 103. бригаде Хрватског вијећа одбране (ХВО) на годишњицу злочина над српским цивилима у Сијековцу код Брода и да јој уручи одликовање представља наставак пљувања и ниподаштавања српских жртава, чланова њихових породица и српског народа.

Ријеч је о бригади која је починила страшне злочине над Србима на подручју Дервенте и Посавине што је добро познато Милановићу. Припадници те бригаде у логорима у Дервенти су на најсвирепије начине мучили и убијали српске цивиле и силовали српске жене. Многи логораши су у међувремену преминули од посљедица тортуре, а многи живи су тешки инвалиди.

Линта подсјећа на још неколико од бројних примјера величања ратних злочинаца и вријеђања и понижавања српских жртава, чланова њихових породица и српског народа од стране хрватског предсједника.

Милановић је прошле године одликовао генерала Ђуру Матузовића који је оптужен пред правосуђем у БиХ да је током 1992. и 1993. године са групом хрватских официра и војника починио страшан злочин над српским становништвом у Орашју.

Милановић је 2021. године  вратио седам ратних одликовања и генералски чин господару живота и смрти у Осијеку и ратном злочинцу Бранимиру Главашу којем је Уставни суд Хрватске укинуо правоснажну пресуду за планску ликвидацију српских цивила у Осијеку из процедуралних разлога.

Милановић је 2021. године уручио одликовања припадницима 2. гардијске бригаде „Громови“ који у својој химни имају рецитал „Громови, за дом спремни били“ што јасно потврђује њен проусташки карактер.

Милановић је 2021. године у Карловцу присуствовао промоцији монографије Специјалне јединице полиције „Гром“ чији су припадници, на челу са осуђеним ратним злочинцем Михајлом Храстовом,  септембра 1991. године починили монструозни злочин над 13 припадника резервног састава ЈНА на Коранском мосту.

Милановић је прошле године изјавио да му је прича о убијеној српској деци постала неподношљиво гадљива.

У Београду  26. март 2023. године

                                                                                                                                            Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар