АКТУЕЛНО:

Линта: Ликвидацијом девет српских цивила у Сијековцу почињен први масовни злочин у БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је прије 31 годину свирепом ликвидацијом девет српских цивила у селу Сијековaц, код Брода, почињен први масовни злочин у БиХ.  Дана 26. марта 1992. године Хрватска војска и муслиманско-хрватске паравојне формације су убиством чланова породица Зечевић и Милошевић и других у Сијековцу започеле необјављени рат против српског народа у БиХ. Најмлађа жртва био је Драган Милошевић који је имао 17 година а најстарија 72-годишњи Јово Зечевић. Током седмомјесечне хрватско-муслиманске окупације у Сијековцу је убијено 46 српских цивила.

Злочин у Сијековцу представља почетак спровођења плана ликвидације и етничког чишћења Срба у БиХ. Хрватска војска је 23 дана раније односно 3. марта 1992. године извршила агресију на тадашњу општину Босански Брод.  Јединице Хрватске војске из Славонског Брода су прешле мост на ријеци Сави и заједно са паравојним хрватско-муслиманским формацијама заузеле ужи центар града и станицу милиције. Наведени датум представља најаву злочина који ће се десити у Сијековцу. Окупација Брода и злочин у Сијековцу је један од бројних доказа да је српски народ био принуђен да се брани да би опстао на својим вјековним подручјима.

Линта је нагласио да је за овај свиреп злочин у Сијековцу осуђен једино Земир Ковачевић и то на увредљиву казну од 10 година затвора. Наведени злочин је посебно страшан јер су међу починиоцима били комшије Муслимани и Хрвати. Иако постоји велики број материјалних доказа људи који су учествовали у злочину над Србима у Сијековцу и бројним другим мјестима на подручју Брода и Посавине никада нису одговарали пред лицем правде.

Прошла је 31 година од злочина у Сијековцу а још увијек нема правде за недужне српске жртве, као што је нема за многе друге убијене Србе широм БиХ. Наше жртве се понижавају, умањују и негирају док се муслиманске и хрватске жртве се величају и преувеличавају. Могу се чак чути и сулуда објашњења и подметања да смо сами криви што смо убијени, мучени и протјерани.  Због тога је јако важно да покренемо активну и планску борбу за истину о страдању нашег народа. Један од начина је оснивање Меморијалног центра српских жртава на простору бивше Југославије у Београду.

У Београду 25. март 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар