Линта послао писмо међународним организацијама тражећи да изврше притисак на власти у Загребу и Сарајеву

ПРЕДСЈЕДНИК EВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА
David-Maria Sassoli

Предмет: Систематско кршење људских права протјераних Срба и малобројних српских повратника у Хрватској  и дијелу Босне и Херцеговине под називом Федерација БиХ

Поштовани господине Сасоли,

Обраћам Вам се као предсједник удружења грађана Савез Срба из региона са сједиштем у Београду и народни посланик у Народној скупштини Републике Србије. С обзиром да сте на челу једне од главних институција која креира и заступа опште интересе и принципе Европске уније, увјерен сам да се обраћам правој адреси. Опште је познато да се Европска унија, као и њене државе чланице, убраја у највеће поборнике људских права у свјетској политици. Нажалост, то није случај у појединим државама које су чланице Европске уније или желе то да постану. Наиме, у Хрватској и дијелу Босне и Херцеговине под називом Федерација БиХ од завршетка рата до данас систематски се крше људска права око милион протјераних Срба и малобројних српских повратника. Вјерујем да се слажете са мном да је поштовање људских права један од важних предуслова јачања добросусједских односа и изградње боље будућности  на подручју бивше Југославије и региона.

Апелујем на Вас да Европски парламент изврши притисак на власти у Загребу и Сарајеву да коначно почну поштовати Европску конвенцију за заштиту људских права и слобода и Уговор о питањима сукцесије који су потписали званични представници држава насљедница бивше Југославије у Бечу 2001. године. Уговор о питањима сукцесије је међудржавни споразум који је ратификован у парламентима држава насљедница бивше Југославије и ступио је на снагу 2004. године. Према Уставу Републике Хрватске, Босне и Херцеговине  и међународном праву има јачу правну снагу од домаћих закона. Уговор о питањима сукцесије састоји се од 7 анекса или прилога. Од ступања на снагу наведеног споразума јуна 2004. године Хрватска систематски опструише и блокира спровођење Анекса седам или Г под називом “Приватна својина и стечена права”.  У њему стоји да свим грађанима и правним лицима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године тј. рата а сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним.

Желим да Вас упознам са чињеницом да је Савез Срба из региона у претходном периоду урадио анкету која се односила на евидентирање отете, уништене, оштећене, неадекватно обновљене, неадекватно размијењене и неадекватно продате имовине протјераних Срба и других оштећених грађана која се налази у Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији. Укупно је 10.322 прогнаничких породица попунило Образац за евиденцију. Према извјештају просјечна породица броји три члана, што значи да је овом евиденцијом обухваћено нешто више од 30.000 протјераних Срба и других оштећених грађана због чега се ова евиденција може сматрати веома репрезентативном анкетом. Анализу прикупљеног материјала и свеобухватни извјештај  на 87 страна са прецизним подацима о систематском кршењу људских права протјераних Срба и других оштећених грађана урадио је 2019. године професор са Филозофског факултета у Београду, Владимир Вулетић са својим сарадницима. Извјештај Вам достављамо у прилогу са дубоком надом да ћете наћи времена да га пажљиво прочитате и разумијете разлог мог обраћања Вама.

Нашем позиву за учешће у анкети се одазвало укупно 10.322 породица и овај извјештај се односи на та лица. Oд укупно 10.322 породице које су учествовале у овој анкети највише, 7.763 или три четвртине (75,2%), пријавило је материјалну штету у Хрватској. Једна четвртина (23.9%), односно 2.472 пријава, односи се на штету у БиХ. На Словенију се односи  свега 87 пријава или мање од 1%.

Извјештај аргументовано показује огромне размјере материјалне штете коју су претрпјели протјерани Срби на подручју данашње Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине.

У извјештају су наведени подаци о уништеној, оштећеној и отетој непокретној имовини (станови, куће, викендице, пословни и помоћни објекти, засади воћа и винове лозе, шума, ливаде, пашњаци, оранице и др.), уништеној и отетој покретној имовини (превозна средства, пољопривредне и остале машине, стока и остале животиње, намјештај, кућна техника и др.), заосталим а неисплаћеним пензијама, неисплаћеној динарској и девизној штедњи и хартијама од вриједности, неисплаћеним дионицима, непризнатом радном стажу и др. Посебни дијелови извјештаја се односе на неадекватну обнову срушених кућа с једне стране и продају и размјену кућа и станова под притисцима и пријетњама с друге стране, као и на податке о судским процесима везаним за непокретну имовину. Вјерујем да ће Вам наш Извјештај бити од користи и да ће барем једним дијелом помоћи да боље сагледате размјере огромне материјалне и друге штете коју су претрпјели протјерани Срби.

Преостали Срби у Хрватској налазе се у трагичној позицији јер су дискриминисани у низу области (запошљавање у јавном сектору, образовање, употреба српског језика и ћирилице, обнова и др). Срби у Хрватској, протјерани Срби и други оштећени грађани траже повратоко 40.000 отетих станарских права,исплату доспјелих а неисплаћених пензија за 57.500 пензионера и њихових потомака,накнаду штете за више од 10.000 минираних српских кућа и локала у хрватским градовима; рјешавање питања више од 20.000 неадекватно проданих и замијењених српских кућа под притисцима и пријетњама у хрватским градовима током рата, повратвише од милион отетих катастарских парцела пољопривредног земљишта, признање дијела или читавог радног стаж прије рата, исплату дионица и  динарске и девизне штедње, обнову уништених кућа, пословних и помоћних објеката на подручју које је било захваћено ратом (подручје Крајине).

Једно од бројних отворених а неријешених проблема протјераних Срба јесте и питање исплате доспјелих а неисплаћених пензија (Анекс “Е” Уговора о питањима сукцесије). Прекид исплате пензија на подручју Хрватске које је било под заштитом снага Уједињених нација (УНПРОФОР-ом) услиједио је у септембру 1991. године. Обнова исплате почела је да тече од 1997. године, али од подношења захтјева па унапријед. На подручју које је било захваћено ратом (крајишко подручје) било је 57.500 пензионера. Сада је мали број од њих у животу. Пензија је стечено право, због чега потомци преминулих пензионера оправдано траже исплату неисплаћених пензија.

Преостали Срби у Федерацији БиХ налазе се исто у трагичној ситуацији јер су дискриминисани у запошљавању у јавном сектору, образовању на српском језику и ћирилици, расподјели средстава у буџетима општина, градова, кантона и федерације, обнови порушених кућа и комуналне инфраструктуре а дијелу пензионера је ускраћено право на пензију. Срби у Федерацији БиХ,  протјерани Срби и други оштећени грађани траже, између осталог, повратвише од отетих 1.000 станова које су прије рата откупили припадници бивше ЈНА, поврат више од 20.000 станова који су у току рата отети Србима или су их Срби продавали под притисцима и пријетњама за мизеран новац како би спасли живу главу, обнову уништених кућа, поврат отетих кућа, пословних објеката, земље и рјешавање бројних других проблема.

Апелујем још на Вас да Европски парламент изврши притисак на власти у Загребу и Сарајеву да коначно почну поштовати Европску конвенцију за заштиту људских права и слобода и Уговор о питањима сукцесије.  Надам се да ћете ово моје обраћање разумјети у најпозитивнијем смислу јер протјерани Срби и малобројни српски повратници у Хрватску и Федерацију БиХ већ пуних 25 година од завршетка рата чекају да у стварности заживе висока морална начела којима се у свом чињењу руководе институције Европске уније. На тај начин Европска унија ће демантовати увјерење да се Хрватска може понашати као држава којој је дозвољено да без посљедица и казне, систематски и у дугом временском периоду, крши људска права својих грађана српске националности које је протјерала током рата 1991-1995. године.  Исти случај је и са дијелом Босне и Херцеговине који се назива Федерација БиХ.

Очекујем да нам одговорите на наше писмо да бисмо са његовим садржајем могли да упознамо избјегле и прогнане Србе и друге оштећене грађане који су код нас пријавили своју отету и уништену имовину коју имају у Хрватској и Босни и Херцеговини.

С поштовањем,

Београд, 21. децембар 2020. године

Предсједник Савеза Срба из региона
и народни посланик у Скупштини Србије
Миодраг Линта

 


 

Списак представника међународних организација којима је послано писмо

Поштовани/а

Испод  се налази списак представника међународних организација којима  су 21. децембра 2020. године путем емаила послана писма на енглеском језику поводом систематског кршења људских права протјераних Срба и малобројних српских повратника у Хрватској  и дијелу Босне и Херцеговине под називом Федерација БиХ.  У прилогу се налазе писма на енглеском језику која су овјерена печатом и потписана од стране Предсједника Савеза Срба из региона Миодрага Линте.

  1. Антонио Гутереш – Генерални секретар Уједињених нација
  2. Дејвид Сасоли – Предсједник Европског парламента
  3. Шарл Мишел – Предсједник Европског савјета
  4. Урсула фон дер Лајен – Предсједница Европске комисије
  5. Хелга Шмит – Генерална секретарка Организације за европску безбедност и сарадњу (ОСЦЕ)
  6. Рик Дамс – Предсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе
  7. Дуња Мијатовић – Комесарка Савјета Европе за људска права

Такође, у прилогу се налази Извјештај на енглеском језику о резултатима анкете отете и уништене имовине избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана у Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији коју је спровео Савез Срба из региона. Извјештај је послан заједно са писмима представницима наведених међународних организација.

Одговоре представника међународних организација објавићемо на сајту нашег Савеза Срба из региона.

У Београду  26. децембар 2020. године

За додатне информације можете позвати на сљедеће бројеве телефона:

021 6613 600
065 2270 701
065 2700 442

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

 


 

ИЗВЈЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ ОТЕТЕ И УНИШТЕНЕ ИМОВИНЕ ИЗБЈЕГЛИХ И ПРОГНАНИХ СРБА И ДРУГИХ ОШТЕЋЕНИХ ГРАЂАНА У ХРВАТСКОЈ, БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ И СЛОВЕНИЈИ КОЈУ ЈЕ СПРОВЕО САВЕЗ СРБА ИЗ РЕГИОНА

The Report on the results of the survey on stolen and destroyed property of displaced and dispossessed Serbs and other damaged citizens in Croatia, Bosnia and Herzegovina and Slovenia.

Коментари

Напишите коментар