Линта: Постоје настојања да се негирају или изврћу чињенице о нацистичким злочинима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче, поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста – 27.јануар, да смо свједоци настојања да се у окружењу и шире у Европи негирају или изврћу чињенице о нацистичким злочинима и рехабилитују идеологије мржње, шовинизма и расизма. Тешко је разумјети да је нацистички режим уз помоћ и подршку својих савезника убио око шест милиона Јевреја само из разлога што су припадали другом народу. Масован, смишљен и добро организован злочин које је нацистичка Њемачка починила над Јеврејима током Другог свјетског рата није био изузетак.

Важно је да стално говоримо о геноциду који је нацистичка Независна Држава Хрватска починила над српским народом, али и над Јеврејима и Ромима. Нацистички режим и његов вјерни савезник усташки режим имали су заједнички циљ да потпуно истребе и униште српски и јеврејски народ. Због покушаја ревизије историје потребно се борити за истину о почињеном геноциду над Јеврејима и Србима и другим народима током Другог свјетског рата.

Линта очекује да Србија донесе Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској и оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ. Крајње је вријеме да се покрене правна и политичка борбу за међународно признање геноцида над српским народом у НДХ. То конкретно значи да државе потписнице Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида и међународне организације у својим парламентима донесу резолуције којима се масовно и систематско истребљење Срба од стране усташког режима признаје као геноцид.

У Београду 27. јануар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар