Линта поздравља најаву предсједника Вучића да ће Србија са око 4,5 милиона евра помоћи општине у Републици Српској и Федерацији БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравља најаву предсједника Вучића да ће Србија са око 4,5 милиона евра помоћи општине у Републици Српској, као и са 1 милион евра општине у Федерацији Босне и Херцеговине у којима претежно живе Срби (Дрвар, Гламоч. Грахово и Босански Петровац). Посебно је важна помоћ коју ће добити четири западнокрајишке општине са српском већином у Федерацији БиХ јер српски повратници тешко живе због политике дискриминације коју води федерална власт у Сарајеву и кантоналне власти у Ливну и Бихаћу. Срби у Федерацији БиХ су грађани другог реда јер не могу да се запослне у федералним институцијама и не могу да остваре основна људска права. Због тога је веома важно да Србија и Република Српска кроз различите пројекте помогну опстанак српског народа у наведене четири општине, али и да помогну српске повратнике у осталим западнокрајишким општинама у Федерацији БиХ гдје су у великој мањини и налазе се у тешкој социјалној-економској ситуацији (Сански Мост, Босанска Крупа, Бихаћ, Кључ, Купрес, Доњи Вакуф, Јајце…). Једнако је важно помоћи у преостале Србе у западној Херцеговини и другим дијеловима Федерације БиХ.

Линта истиче да конкретну помоћ од Србије очекују и општине са српском већином у Хрватској, али и српски повратници који тешко живе у општинама гдје су у мањини на подручју сјеверне Далмације, Лике, Кордуна, Баније, западне Славоније, источне Славоније и Барање. Преостали Срби у Хрватској, као и њихови сународници у Федерацији БиХ, су грађани другог реда јер хрватска власт крши њихова људска права и Уставни закон о правима националних мањина којим се гарантује запошљавање у јавном сектору. Такође, Хрватска ништа не чини да помогне економски развој крајишког подручја а истовремено систематски спречава улазак српског капитала и отварање српских фирми у којима би могао да се запосли дио српских повратника.

Информативна служба
Савез Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар