Линта: Прецртавање ћириличних назива мјеста у Федерацији БиХ потврда да мржња према Србима и даље траје

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта oцјењује да дугогодишње прецртавање ћириличних назива мјеста у Федерацији БиХ јасно потврђује да мржња према Србима и даље траје. Недавно је прецртана ћирилица на свим путоказима који се налазе на путу од Мостара до Дрвара.

Један од бројних доказа нетрпељивости према Србима јесте срамна одлука Градског већа Мостара од 14. новембра да називи насељених места, насеља, улица и тргова буду исписани само на латиници. Градско вијеће Мостара  је одбило амандман Клуба Срба да се на таблама улица нађе и ћирилица. Очигледно је да ни малобројни Срби  нису добродошли и да им се шаље порука да се иселе са својих вјековних огњишта.

Линта истиче да полиција и други надлежни органи у Федерацији БиХ нису ништа учинили у претходном периоду да се пронађу починиоци ових вандалских чинова и да буду кажњени.

Увођење двојезичних натписа утврђено је Правилником о саобраћајним знаковима у БиХ, који је ступио на снагу 1. јануара 2007. године а двојезични натписи постављени су тек 2009. године. Међутим, многи натписи на ћирилици који су тада постављени у Федерацији БиХ су одмах прецртани или су избрисани. Таква се ситуација понављала у великом броју случајева.

Поред тога, у значајном броју случајева на саобраћајним знаковима могу се видјети нацистички симболи, ратнохучкачке поруке и увредљиви називи према Србима (усташко слово У, Алаху-екбер, Србе на врбе и др.)  Има чак случајева да саобраћајни знакови стоје прецртани скоро годину дана што је још један од доказа да у у одређеним дијеловима Федерације БиХ нема мјеста за ћирилицу а тиме нити за Србе.

У Београду  23. номебра 2023.. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар