АКТУЕЛНО:

Tрећи захтјев Линте Влади: Омогућити нове пензионерске картице и новчану помоћ и пензионерима из Хрватске и БиХ

Поштована госпођо Брнабић,

Обратио сам Вам се већ два пута тј. 23. марта и 16. јуна са захтјевом да и пензионери из Хрватске, БиХ и других држава региона добију право на нове пензионерске картице које су добили сви остали пензионери. Нажалост, досад нисам добио одговор иако је прошло више од шест мјесеци од мог првог писма. Тражим трећи пут од Вас да Влада донесе одлуку да и пензионери који су пензије стекли у Хрватској, БиХ и другим државама региона имају право на нове пензионерске картице.

Наиме, око 1.7 милиона пензионера у Србији се од 15. марта на сајту Фонда ПИО или у његовим филијалама пријављују  за  нове пензионерске картице са којом ће од 1. октобра имати значајне попусте на производе и услуге.  Пензионери са овом картицом моћи ће да купују јефтиније у трговинским ланцима и продавницама. Такође, имаће попусте на здравствене прегледе, на боравак у бањама, у ресторанима, салонима, музејима, позориштима и тако даље. Нажалост, право на ову картицу немају пензионери који нису корисници Фонда ПИО Србије односно који су пензије стекли у Хрватској, БиХ и другим државама региона (Словенија, Црна Гора и Македонија)

Такође, тражим да Влада донесе одлуку да и пензионери из Хрватске, БиХ и других држава региона добију једнократну новчану помоћ у висини 20.000 динара. Наиме, Предсједник Вучић је најавио да ће свим пензионерима бити испаћена наведена новчана помоћ крајем новембра или почетком децембра ове године.

Пензионери, родом из Хрватске, БиХ и других држава региона, који нису корисници Фонда ПИО, су оправдано огорчени, незадовољни и разочарани јер су и они држављани Србије. Они своје пензије троше у Србији и савјесно испуњавају своје обавезе према држави као и сви остали пензионери. Влада треба да има једнак однос према свим пензионерима а не да прави разлику међу њима. Због тога сматрају да су грађани другог реда у својој Србији. Посебно желим да истакнем чињеницу да се ради о пензионерима који су били грађани заједничке државе СФРЈ.

Подсјећам Вас да, и поред мојих више захтјева, пензионерима родом из Хрватске, БиХ и других држава региона, који нису корисници Фонда ПИО, није у четири наврата  исплаћена једнократна новчана помоћ током пандемије корона вируса (2020-2022) у висини 35.000 динара.  Због тога се већ годинама осјећају дискриминисано и понижено и питају себе и Владу коме они припадају и чији су они грађани!!!. Поред тога, нису имали право на постојеће пензионерске картице, на ваучере и бесплатну рехабилитацију у бањама. Нажалост, њихове породице немају право на новчану помоћ у случају њихове смрти.

Очекујем Ваш одговор у што краћем временском року на моје треће писмо.

С поштовањем,

У Београду, 27. септембар 2023. године

                                                                                      Предсједник Савеза Срба из региона

                                                                                                     Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар