Линта: Прије 31 годину ЈНА ослободила Вуковар од хрватских паравојних формација

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да су на данашњи дан прије 31 годину ЈНА ослободила Вуковар од хрватских паравојних формација које је основао проусташки режим Фрање Туђмана. ЈНА је, као једина легална и легитимна оружана снага у СФРЈ, 14. септембра 1991. године покренула војну операцију с циљем да деблокира вуковарску касарну коју су хрватске паравојне снаге отворено нападале од краја јула а крајем августа се започеле потпуну блокаду касарне.

Безочна је лаж хрватске стране да је ЈНА тобоже напала Вуковар.  ЈНА није могла да нападне град у коме је била једина званична војска и имала је обавезу да ослободи своју касарну и војнике који су се налазили под опсадом и оружаним нападима.  Поред тога, ЈНА је имала уставну обавезу да заштити српски народ у Вуковару над којим су хрватске паравојне формације на челу са Томиславом Мерчепом и другима спроводиле терор од почетка 1991. године.  До почетка битке за Вуковар хрватске паравојне формације су у том граду убиле најмање 120 Срба.

Линта истиче да је потребно покренути активну борбу за истину о карактеру рата и аргументовано побијати  бруталну лаж и измишљотину да је ЈНА била агресорска војска која је тобоже напала и окуприла Вуковар. ЈНА била регуларна војска тада међународно признате државе Југославије и имала је уставну обавезу да деблокира своју касарну, заштити своје војнике и ослободи српских народ  у Вуковару од напада и терора хрватских паравојних формација. ЈНА је била ослободилачка војска и Србија треба да се поноси са припадницима ЈНА који се страдали у борби за ослобођење Вуковара. Посебну почаст Србија треба да одаје генерал-мајору и команданту Новосадског корпуса Младену Братићу који је погинуо лично преводећи своје војнике.

У Београду  18. новембар 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар