АКТУЕЛНО:

Линта присуствовао откривању споменика команданту Книнџи Николи Симићу-Циги

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта присуствовао је у суботу 19. новембра парастосу и откривању споменика легендарном команданту Книнџи  Николи Симићу – Циги који се налази испред Цркве Светих Ћирила и Методија у земунском насељу Бусије.  Парастосу и откривању споменика присуствовали су супруга, родбина и велики број његових сабораца, пријатеља и поштовалаца.

Иницијатор и организатор подизнања споменика Николи Симићу Циги јесте Удружење ветерана Црвене беретке и одреда Поскок, чији је он био први и једини командант. Средства за подизање споменика је прикупила српска дијаспора, заједно са саборцима, пријатељима и поштоваоцима из Србије. Дакле, може се слободно рећи да је споменик хероју Николи Симићу Циги подигао српски народ.

Рођен је 1957. године у селу Орлић код Книна. Нажалост, изгубио је борбу са корона вирусом у фебруару прошле године.

Никола Симић- Циго је био један од великих српских патриота чије ће име бити трајно уписано у историју Републике Српске Крајине. У Одбрамбено-отаџбинском рату часно је са својим саборцима стао у одбрану српског народа у Крајини који је нападнут од стране проусташког режима Фрање Туђмана. Дао је велики допринос борби српског народа за слободу у Републици Српској и током НАТО агресије 1999. године. Остаће упамћен као искрени родољуб који је храбро и неустрашиво предводио своје борце у многим биткама.

У Београду, 19.новембар 2022. године

                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар