Линта присуствовао премијери филма Гаравице; свједочанство о страдању српског народа

Присуствовао сам у сриједу 21. фебруара премијери документарног филма Гаравице аутора Драгана Радовића из фондације Заборављени коријени који је приказан у препуној Сали 6 МТС дворане у Београду у присуству патријарха Порфирија. Велики број гледалаца је и стојећи гледао филм  о страшном и непојмљивом страдању српског народа  у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу у Другом свјетском рату. Било је потресно и тешко гледати филм…

Аутор Драган Радовић (на фотографији) је разоткрио до краја дуго скривану истину о систематском уништавању српског народа у наведених пет општина која се темељи на више од три хиљаде докумената (судских пресуда, записника са  саслушања, извештаја, прогласа…), као и живој речи 27 преживјелих свједока, од којих у филму говори њих 15.

Филм је крунско свједочанство о страдању више од педесет хиљада српских  мученика у наведених пет општина у чијим су бруталним планским ликвидацијама учествовали не само муслиманске и хрватске  усташе, него често и чланови њихових породица. Гаравице код Бихаћа су једно од највећих стратишта српског народа у Другом свјетском рату о којем мало знамо и које до данашњег дана није обиљежено на достојан начин.

Радовић је напоменуо да је током истраживања сазнао да је о злочинима на Кордуну и у бихаћком крају партизан Драган Гргић написао књигу „Корана ко рана“, која је забрањена 1961. године, а недавно га је објавила фондација Заборављени коријени.

Дубоко вјерујем да Србија има националну и цивилизацијску обавезу да коначно донесе Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској и оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ.  Од националног значаја је да се покрене правна и политичка борба за међународно признање геноцида над српским народом у НДХ. То у пракси претпоставља да државе потписнице Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида и међународне организације у парламентима донесу резолуције којима се масовно и систематско  уништење Срба од стране усташког режима признаје као геноцид.

                                                                                                                      Миодраг Линта

                                                                                                  

Нема коментара

Напишите коментар