АКТУЕЛНО:

Линта присуствовао уношењу и паљењу Бадњака у насељу Бусије

Народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта присуствовао је заједно са сином генерала Ратка Младића Дарком Младићем и преко 500 вјерника традиционалном уношењу и паљењу Бадњака у избјегличком насељу Бусије у општини у Земун којим је обиљежен Бадњи дан пред најрадоснији хришћански празник – Божић.

Свештеници Миле Јокић и Мићо Ристић служили су вечерње богослужење, која је почела у 18 часова, након чега је Миодраг Линта унио Бадњак у храм светих Ћирила и Методија.

У присуству многобројних вјерника у порти храма наложен је Бадњак чиме је симболично најављено Христово рођење.

Присутнима су подијељени ракија и кувано вино.

Посебно радује чињеница да је литургији и уношењу и паљењу Бадњака присуствовао и велики број дјеце. Бадњак представља симбол дрвета које су, како каже предање, пастири донијели Јосифу и Марији да заложе ватру и загрију пећину у којој је рођен Исус. Божићне пјесме пјевала су дјеца новооснованог дјечијег хора „АНЂЕЛЧИЋИ“.

Старјешина храма светих Ћирила и Методија прота Миле Јокић обратио се присутним вјерницима слиједећим ријечима: „Када се ових празничних дана поздрављамо овим радосним поздравом, поздравом вјере, наде и љубави, осврнимо се око себе. Сјетимо се колико је породица у којима је завладала студен, у којима више нема љубави и које се распадају. Све је више и више таквих породица. Сјетимо се колико је рођачких, комшијских, пријатељских веза прекинуто и које је прекрила студен.

Све ће нас оковати лед раздора и нетрпељивости, неслоге и зависти, ако у своје срце не уселимо Христа, који је једини способан да споји раздвојено и измири посвађано, да загријје наша срца и умири наше животе. МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ!“.

Окупљање вјерника одржано је под мотом: „Бадњи дан у Крајини, Крајина на Бусијама“.

Линта се након уношења Бадњака обратио присутним земљацима у храму светих Ћирила и Методија рекавши, између осталог, да су Божићни празници прилика да се присјетимо свог завичаја гдје смо рођени или одакле су наши родитељи, као и својих предака.

Он је нагласио да Божићни празници треба да нас подстакну на размишљање да односи у нашем народу и међу људима треба да буду засновани на разумијевању, поштовању, међусобном уважавању, слози и да се сви међусобно подржавамо и помажемо.

Линта је на крају присутним земљацима и свим православним вјерницима пожелио мир, здравље, успјех и срећу и да најрадоснији хришћански празник Божић проведу у радости и весељу.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар