Линта: Република Српска је симбол опстанка српског народа на свом вјековном подручју

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упућује најсрдачније честитке руководству и свим грађанима Републике Српске поводом Дана Републике Српске – 9 јануар и жели мир, благостање, напредак и просперитет на свим пољима. Република Српска је симбол опстанка српског народа на свом вјековном подручју. Настала је као израз потребе за очувањем идентитета и државности Срба у БиХ али и као израз свијести српског народа о преживљеном геноциду у НДХ.

Република Српска од завршетка рата до данас изложена константним притисцима политичког Сарајева и дијела западних центара моћи с циљем да се претвори у празну љуштуру и утопи у унитарну БиХ. То је чињено антидејтонским одлукама Високог представника, Уставног суда и Парламентарне скупштине БиХ, као и доношењем подзаконских аката Савјета министара. Нажалост, и данас постоје јасне намјере отвореног рушења Дејтонског споразума супртоно вољи српског народа и Републике Српске.

Србија ће наставити да подржава и помаже Републику Српску и да инсистира да се поштује Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ. Важно је да Србија и Српска наставе реализацију свих заједничких пројеката од националног значаја и даље јачају политичке, економске, саобраћајне, просвјетне и друге везе у свим областима. Од посебног је значаја да Србија и Српска заједнички чувају српски језик, ћирилично писмо и његују културу сјећања на страдање нашег народа.

У Београду 9. јануар 2024. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар