Андрије Мандића

Линта: Режим Мила Ђукановића води антисрпску политику у Црној Гори; подршка иницијативи предсједника Нове српске демократије Андрије Мандића да Срби добију статус конститутивног народа у Црној Гори

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта oцјењује лицемјереном и нетачном изјаву посланика Демократске партије социјалиста Предрага Секулића да Срби у Црној Гори нису дискриминисани, да нису грађани другог реда и да дијеле судбину свих грађана Црне Горе. Бројне чињенице јасно показују да режим Мила Ђукановића води антисрпску политику чији циљ је да се број Срба у Црној Гори смањи на занемарљив број испод 3 посто. Да би остварио наведени циљ Ђукановићев режим прогони српски језик и ћирилицу из јавног живота и Српску православну цркву као темељ духовних и традиционалних вриједности српског народа у Црној Гори. Такође, Ђукаковићев режим систематски онемогућава запошљавање Срба у органима државне управе, просвјети, здравству, правосуђу и полицији иако Срби, по попису становништва, чине 29 посто становништа а у пракси знатно више. У школским програмима и уџбеницима историје у Црној Гори Срби се третирају као једини кривци за сва негативна дешавања на простору бивше Југославије у 20 вијеку.

Линта даје пуну подршку иницијативи предсједника Нове српске демократије и члана предсједништва Демократског фронта Андрије Мандића да кроз измјену Устава Црне Горе Срби добију положај конститутивног народа; да се српски језик и ћирилица дефинишу као службени језик и писмо; да се обезбеди пропорционална заступљеност Срба у свим државним институцијама у складу са резултатима пописа становништва и да се омогуће специјалне везе Срне Горе са Србијом. Наведене измјене Устава су кључни предуслов да се прекине хегемонија националних Црногораца и успостави равноправност црногорског и српског народа и свих њених грађана. Зато је потребно да представници црногорског народа схвате да само стратешки договор путем дијалога са представницима српског народа може довести да Црна Гора постане истински стабилна држава што је предуслов њеног економског и сваког другог развоја и напретка.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар