Линта: Са подручја општине Зеница етнички очишћено 30.000 Срба; никада заборавити страдање нашег народа

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да су се навршиле 32 године почетка страдања и етничког чишћења око 30.000 Срба са подручја општине Зеница. Планско страдање и протјеривање српског народа са вјековних огњишта започело је почетком јуна 1992. године нападом муслиманских снага на српска насеља Дривуша у Распоточје.

За стравична, мучења, силовања и убиства српских цивила у граду и у селима нико до данас није одговарао. Логори за Србе су основани у Музичкој школи, у просторијама Војне полиције, Казнено-поправном заводу и у другим објектима у граду. Не смијемо одустати од борбе за истину о страдању Срба и никада нећемо заборавити злочине над нашим народом.

Сва српска села су системски опљачкана, запаљена и уништена, срушени су стамбени и помоћни објекти, као и православна гробља и капеле. Капале су срушене у већински српским селима Свиће, Мутница, Бијеле Воде, Клопче, Враца Горња, Бистрица Горња, Јањићи, Кованићи, Лијеске, Лозник, Осојница, Плавчићи, Понихово, Путовичко поље, Клопачки врх. Уништавање српске имовине настављено након потписивања Дејтонског споразума.

Послије рата у Федерацији БиХ и на подручју Зенице вођена је политика цементирања етничког чишћења Срба путем опструкције повратка и некажњавањем злочина. Обновљено је свега 50-так кућа. То потврђује чињеница да на подручју Зенице живи свега око 1.000 Срба. Поред тога, постоје бројни примјери скрнављења православних објеката, незаконите узурпације имовине и бесправне сјече шуме Срба, ишарани су ћирилични натписи на саобраћајним знаковима и др..

У Београду, 09. јун 2024. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар