Линта: Ни послије 32 године нема правде за злочин над 32 српска цивила у Чемерном код Илијаша

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче ни послије 32 године нема правде за страшан злочин над 32 српска цивила у селу Чемерно код Илијаша које је темељно опљачкано а затим запаљено. Међу њима је било највише стараца, жена и дјеце. Најмлађа жртва је имала 16 а најстарија 68 година. Њих су прије 32 године убили припадници тзв. Армије БиХ. Муслиманске јединице из околних села  и припадници тзв. Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња напале су Чемерно у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године.

Суд БиХ је почетком 2018. године потврдио оптужницу против 10 припадника тзв. Армије БиХ. Судски поступак траје већ шест година али и даље нема пресуде за злочин над Србима у Чемерном.  У питању је један од бројних доказа да је Суд БиХ селективан на штету Срба. Правосуђе БиХ оптужује и осуђује Србе а никако не процеусира злочине почињене над њима. Због тога није реално очекивати да ће правда бити задовољена.

На спомен-обиљежју постављеном на мјесту масовне гробнице српских цивила и војника, и даље стоји натпис да су то жртве ратног дешавања. Кантоналне власти не дозвољавају да се упише да су то жртве ратног злочина, што су тражиле породице убијених Срба. Исте забране и прикривање истине присутно је и на бројним другим српским стратиштима у Федерацији.

Линта истиче да један од начина борбе за истину о страдању нашег народа јесте и оснивање Меморијалног центра српских жртава на простору бивше Југославије са средиштем у Београду. Србија треба да води планску борбу за истину о карактеру ратова и страдању српског народа деведесетих година прошлог вијека.

У Београду  11. јун 2024. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар