Линта саслушан у Другом тужилаштву у Београду јер је спречио рушење куће прогнаног Србина Радомира Гаћеше

Јавни тужилац Биљана Церовић позвала ме, путем службеног дописа (у прилогу),  да 1. фебруара дођем у просторије Другог основног јавног тужилаштва које се налази у Палати правде  ради саслушања у својству осумњиченог. Тужилаштво је против мене покренуло поступак због кривичног дјела Спречавање службеног лица у вршењу службене радње. Разлог је чињеница да сам 25. августа прошле године спречио рушење куће прогнаног Србина Радомира Гаћеше. Одазвао сам позиву јавног тужиоца. Саслушање је трајало око два сата.

 

Ја сам током саслушања јасно рекао јавном тужиоцу Биљани Церовић да у Србији има око два милиона бесправно изграђених објеката и да апсолутно не прихватам став Електромреже Србије да само бесправно изграђен стамбени објекат прогнаног Србина Радомира Гаћеше угрожава електроенергетски систем Србије, представља пријетњу по животе људи и наноси материјалну штету. У питању је породична кућа величине око 120 м2 са поткровљем у којој треба да живи његова четверочлана породица. Такође, рекао сам да је у питању велика неправда јер се крше његова људска права.

Јавни тужилац треба донијети одлуку да ли ће против мене подићи оптужницу пред Другим основним судом у Београду. Приликом саслушања јасно сам рекао да се не позивам на посланички имунитет.

Подсјећам да сам 25. августа прошле године четврти пут спречио рушење куће Радомира Гаћеше јер се налази испод далековода. Он је претходно уклонио дио поткровља  и на тај начин испоштовао договор са Електромрежом Србије да између крова и водовода  или проводника далековода буде најмање три метра разлике. Удаљеност је сада тачно 3.20 метара што је констатовао и представник Електромреже Србије.

Ја сам тада у разговору са представницима Електромреже Србије и Града Београда рекао да нећу дати да се Радомиру Гаћеши сруши кућа  због далековода. Посебно сам  истакао да му је већ једном уништена кућа од стране проусташког режима Фрање Туђмана и да је недопустиво да још једном остане без куће у сред Београда. Спријечавање рушења куће трајало је више од 13 часова тј. од 10 часова ујутро до 23.30 часова увече.

 

У насељу Сунчани Брег у општини Раковица, гдје се налази кућа Радомира Гаћеше, изграђено је на стотине бесправних објеката. На траси далековода се налази тржни центар, виле и други стамбени објекти. Такође, поред његове куће налази се зграда са 16 станова на четири спрата. Ниједан од власника других бесправно изграђених објеката није добио рјешење о уклањању нелегалног објекта осим њега.

Полиција је убрзо послије тог догађаја поднијела кривичну пријаву против мене Другом основном јавном тужилаштву у Београду због кривичног дјела Спречавање службеног лица у вршењу службене радње.

У Београду  01. фебруар 2024. године

                                                                                             Предсједник Савеза Срба из региона и

народни посланик

                                                                                                               Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар