Линта: Срамна и скандалозна одлука Врховног суда Хрватске да правоснажно осуди капетана Драгана на 13 и по година затвора

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта оцјењује срамном и скандалозном одлуку Врховног суда Хрватске да правоснажно осуди Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган, на 13 и по година затвора због тобоже ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима. Ово је још једна у низу политичких одлука Врховног суда Хрватске која нема никаве везе са истином и правдом. Врховни суд Хрватске, као и читаво хрватско правосуђе, није ни независно нити професионално када је ријеч о суђењима за ратне злочине већ је у функцији оправдања лажне и бесмислене тезе да су Срби били агресори и злочинци а Хрвати жртве и ослободиоци. Иако је одбрана капетана Драгана јасно доказала да он није крив ни по једној тачки оптужнице и да није починио ратни злочин Жупанијски суд у Сплиту га је септембра прошле године неправоснажно осудио на 15 година а Врховни суд је сада само смањио казну за годину и по дана.

Линта истиче да је од 2006. године, када је капетан Драган ухапшен у Аустралији на основу захтјева Хрватске за његовим изручењем, било јасно да се ради о политичком процесу. Циљ Хрватске је био да се капетан Драган осуди по сваку цијену на основу лажних доказа јер је био симбол отпора крајишких Срба проусташком режиму Фрање Туђмана. Трагична је чињеница да тадашњи досовски режим у Србији није учинио ништа да активном политиком упозна власт и јавност у Аустралији да се ради о монтираном процесу и да учини све да капетан Драган буде ослобођен. Такође, досовски режим није учинио ништа да пошаље јасну поруку Хрватској да одустане од захтјева за испоручењем капетана Драгана јер ће у противном Србија на основу начела реципроцитета расписати потјернице за најистакнутијим војним команданатима Хрватске восјке. Нажалост, досовски режим је водио политику лажног помирења преко леђа протјераних Срба и њихових заштитника.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар