Линта: Срамна одлука Милошевића да ће отићи у Книн на прославу „Олује“   

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцјењује срамном најаву потпредсједника Владе Хрватске из редова Срба Бориса Милошевића да ће отићи у Книн на прославу злочиначке акције „Олуја“. Апсолутно је неприхватљиво да Борис Милошевић 5. августа буде у Книну гдје највиши хрватски званичници заједно са представницима Католичке цркве, ветерана и других Хрвата сваке године славе етничко чишћење и страдање крајишких Срба. Борис Милошевић мора да зна ће својим одласком у Книн на прославу „Олује“ изазвати велико огорчење и незадовољство посебно протјераних Срба али и читавог српског народа. Због тога Линта позива Бориса Милошевића да не прелази црвену линију својим учешћем на прослави „Олује“ и да не пљује у лице посебно протјераним и убијеним Србима и члановима њихових породица.

Линта одбацује као велику лаж тврдњу Бориса Милошевића да ће његов најављени одлазак у Книн за прославу „Олује“ побољшати положај преосталих Срба у Хрватској. За протјеране Србе, српске повратнике и породице несталих Олуја и даље траје јер нису остварили своја имовинска, стечена и бројна друга права, нису пронашли и сахранили своје најмилије, нису кажњени налогодавнци и извршиоци злочина над нашим народом, нису престала хапшења и суђења Србима без икаквих доказа и нису ријешени бројни проблеми на крајишком подручју. За вријеме прве Пленковићеве Владе у претходне четири године није ријешен ниједан проблем протјераних Срба а повећан је само број физичких напада на српске повратнике и њихову имовину, раширен говор мржње а рехабилитација усташтва и НДХ је ушла у завршну фазу. За наведене нападе и говор мржње према Србима нико није кажњен. Хрватски сабор је донио антицивилизацијску одлуку да поново буде покровитељ убијеним усташким злочинцима у Блајбургу. Влада Андреја Пленковића је фактички легализовала употребу злогласног усташког поздрава „За дом спремни“ одлуком Савјета за суочавање са прошлошћу и редовно финансира концерте усташког пјевача Марка Перковића Томпсона.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Коментари
  • Jedno je otići na odavanje pijeteta nevinim žrtvama bilo gdje pa tako i u Grubore, a posve drugo na proslavu obljetnice VR akcije koja je dovela do egzodusa čitavog naroda iz njihovih vjekovnih domova i ratnih zločina i genocida kakav je počinjen u Gruborima, Varivodama ….
    Naime, svaka žrtva zaslužuje pijetet i tu, u pravilu, nema nimalo moralne dvojbe niti posebnog moralnog iskušenja za onog koji iskazuje pijetet odnosno sućut. Međutim, prisustvovati obilježavanju VR akcije koja je dovela do egzodusa tvog vlastitog naroda iz njihovih domova i ratnih zločina i genocida prema pripadnicima tvog naroda zahtjeva posebnu moralnu pripremu i razriješenje moralne dileme oko toga, usprkos činjenici da se to čini radi ostvarenja pomirbe srpskog i hrvatskog naroda i da to prisustvo kao takvo može biti doista povijesni čin kojim se takvi odnosi unapređuju ….
    Utoliko skidam kapu i klanjam se žrtvi Borisa Miloševića koju čini za svoj narod jer smatram da je njegova žrtva doista povijesna i prevelika, jer ja osobno nikad to ne bih bio u stanju napraviti i nositi se, pri tom, sa ogromnom količinom samoprezira sa kojom dalje ne bih mogao živjeti….

    петак, 31. јул 2020.

Напишите коментар