Линта: Срамно обраћање Медведа потврда да је Хрватска проусташка држава

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта oцјењује да данашње срамно и антицивилизацијско обраћање јавности потпредсједника хрватске Владе и министра хрватских ветерана Томе Медведа, поводом обиљежавања Европског дана сјећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима јеста потврда да је Хрватска проусташка држава. Медвед је рекао да представници Владе обилазе само стратишта, како каже, жртава комунистичког режима али да неће обићи ниједно од многобројних и масовних стратишта српског народа у НДХ. Медведу није пало на памет да, на примјер, посјети Глину и ода почаст за више од 1.500 покланих српских цивила крајем јула и почетком августа 1941. године у Српској православној цркви Рођења Пресвете Богородице и да затражи од локалне власти да скандалозни назив Хрватски дом, који је подигнут на мјесту покланих Срба, преименује у Спомен музеј геноцида над Србима на Кордуну и Банији.

Линта наводи да је Медвед јасно рекао да Влада неће законски забранити употребу усташког поздрава „За дом спремни“ већ су, према њему, довољне лицемјерне препоруке Савјета за суочавање са прошлошћу из 2018. године. Савјет за суочавање са прошлошћу, који је основала хрватска Влада,  препоручио је да  “ За дом спремни“ могу  користити бивши припадници Хрватске војске приликом разних комеморација и  тај начин у суштини додатно легализовао и дозволио усташтво. То је потврдио Високи прекршајни суд из јуна прошле године својом антицивилизацијском одлуком да поздрав „За дом спремни“ на почетку пјесме Марка Перквоића Томпсона није  чак ни прекршај против јавног реда и мира а камоли злочин из мржње што је права и пуна истина.

Линта истиче да је Медвед послије одавања почасти, како каже, жртвама комунистичког режима на загребачком гробљу Мирогој отишао у Госпић гдје је присуствовао комеморацији и сахрани 102 припадника оружаних снага геноцидне НДХ које су наводно побили партизани у априлу 1945. године. Линта позива Томислава Медведа и хрватску Владу да коначно започне ексхумацију и достојну сахрану посмртних остатака невиних српских цивила које су усташки џелати убијали ножевима, маљевима и на друге начине и бацали у јаме безданке или су их убијали на многим другим мјестима. Историчар др. Ђуро Затезало је у својој потресној књизи „Радио сам свој сељачки и ковачки посао“ навео основне податке за 121 бездану јаму и 216 мјеста, масовних стратишта – гробница српског народа на Кордуну Банији и Лици током постојања злогласне НДХ.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар