Увредљив текст аустралијског новинара о Јасеновцу; основати Меморијални центар

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије осуђује објављивање бестидног и дубоко увредљивог текста аустралијског новинара Давида Голдмана, у израелском листу „Џерузалем пост“ под насловом „Ово срамотно исмјевање Холокауста мора одмах да престане“ у којем се тврди да у Јасеновцу није побијено више од 4.500 људи. У питању је један од бројних примјера ревизије историје и негирања злочина геноцида који се десио у највећој фабрици смрти на Балкану у Другом свјетском рату Јасеновцу. Јасно је да Давид Голдман заступа и промовише сулуду тезу радикалних проусташких снага да је концентрациони логор Јасеновац био радни логор.

Тзв. Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац са сједиштем у Загребу и многи други хрватски радикални ревизинисти тврде како у Јасеновцу људи нису завршавали због њиховог етничког и другог поријекла и како је то био радни и кажњенички логор за противнике усташке државе. За радикалне проусташке снаге у логору Јасеновац је током четири године постојања умрло највише 1.500 до 2.000 људи, и то углавном од болести и сличних разлога, док је послије рата до 1951. године постао логор смрти за Хрвате. Јасеновац је за радикалне ревизионисте био мјесто гдје су заробљени партизани донијели тифус, гдје су спашавана козарачка дјеца и гдје није било масовних убијања. Ако је неко убијен то је учињено као посљедица освете због покушаја бјекства или побуне.

Линта сматра да је крајње вријеме да Србија започне свеобухватну борбу за међународно признање геноцида над српским народом у Независној Држави Хрватској. Претходно је потребно да Србија коначно донесе Резолуцију о геноциду НДХ над Србима, Ромима и Јеврејима, да се утврди Дан сјећања на геноцид над Србима у НДХ и да се оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ. Циљеви Меморијалног центра били би прикупљање, обрада i коришћење грађе, документације и података о геноциду над српским народом у НДХ, утврђивање тачног броја страдалих Срба у НДХ,  чување сећања и свједочанстава на сваку српску жртву геноцида у НДХ,  упознавање јавности у земљи и свијету с утврђеним чињеницама о почињеном геноциду над српским народом у НДХ

У Београду, 18. август 2021. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар