Линта: Србија да покрене разговор са Хрватском и БиХ о правима прогнаних Срба и других оштећених грађана

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи да Србија коначно покрене разговор са Хрватском и Босном и Херцеговином о  уништеној и отетој имовини, отетим стеченим правима и бројним другим проблемима прогнаних  Срба, српских повратника и других оштећених грађана.

Темељ дијалога треба да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина и стечена права“. У њему јасно стоји да свим грађанима и правним лицима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. 12. 1990. године, а сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним.

Бечки споразум у сукцесији је међудржавни споразум који је потписан 2001. године. Потврђен је у парламентима држава насљедница бивше Југославије и према Уставу Хрватске, Босне и Херцеговине  и међународном праву има јачу правну снагу од домаћих закона. Од ступања на снагу Бечког споразума о сукцесији јуна 2004. године Хрватска 19 година систематски одбија да спроведе у пракси Анекс “Г”, као и Анекс “Е” под називом „Пензије“.

У Београду  10. јун  2022. године

Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар